theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Stad van de week: AMERSFOORT

Welkom in Amersfoort!

09-12-2013 - Amersfoort is de dynamische stad in de provincie Utrecht met een bewaarde middeleeuwse binnenstad. In dit decor van grachten, muurhuizen en steegjes vind je veel gezellige kroegjes, originele restaurants, bonte winkels en toepasselijke hotels en bed & breakfasts.

Geschiedenis Amersfoort
Locatie Nachtbrigade Winterparade
Locatie Nachtbrigade Winterparade
Foto: Nachtbrigade

De stad werd in 2007 terecht tot 'Groenste Stad van Europa' uitgeroepen door haar milieubewuste houding en uitstraling. In de stad vind je enkele unieke bezienswaardigheden: De Plompetoren, Hoje, de Poth, Sint Aegtenkapel, Sin-Franciscus-Xaveriuskerk en de Sint-Joriskerk.

Amersfoort is gevuld met veel musea waaronder Museum Flehite, Mondriaanhuis, Rietveldpaviljoen, De Zonnehof, Cavaleriemuseum, Vindselmuseum en het Jacob van den Hof Museum.

Ook heeft Amersfoort een dierenpark en er zijn verschillende activiteiten te ondernemen, waaronder een rondvaart over de grachtjes en beken. De toepasselijke evenementen en festivals geven de stad een leuk en eigen karakter.

Uitzonderlijk
De aarden wal en de stadsmuur aan de Sint Annastraat geven een goed beeld van de situatie na 1560. Toen werd aan de binnenzijde van de stadsmuur een aarden wal opgeworpen.

De aarden wal versterkte de stadsmuur, die door de toegenomen vuurkracht van kanonnen in het midden van de zestiende eeuw niet langer weerstand kon bieden aan kanonskogels.

De carnavalsnaam van Amerfoort is: Trekkersgat

Achtergrond
Wonen in Amersfoort en omgeving gaat ver terug in de tijd. Al in het Mesolithicum trokken jagers en verzamelaars door de regio. Bij archeologisch onderzoek zijn de restanten van jachtkampjes aangetroffen. In het Neolithicum woonden er ook in de regio mensen . Ook uit de Bronstijd en IJzertijd zijn grafheuvels ontdekt, zoals bij de Galgenberg, de Vlasakkers en de Leusderheide.

De Romeinen hebben de regio nooit permanent bezet en bewoond, maar dat er contacten en bezoeken waren staat wel vast.

De eerste vermelding van Amersfoort komt uit 1028. Er moet toen sprake zijn geweest van een boerennederzetting. De strategische ligging was voor de bisschop van Utrecht aanleiding om er één van zijn hoven te bouwen. Waarschijnlijk werd dit bisschoppelijk hof in de eerste helft van de 12e eeuw gesticht op de plaats waar nu de Sint-Joriskerk staat.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Derde Nachtbrigade Winterparade
» Novemberstorm waait in Amersfoort

Evenement - toekomst:
» WinterparadIJS 2013-2014
   4-30 december, Amersfoort

Evenementen - geweest:
» Double Points: Verdi
» Een Klein Dapper Varkentje
» Fixed Focus 033: DE VOORSTELLING
» Highlands Festival 2011
» Monument Mondriaan
» Now Japan
» Wintercircus Martin Hanson 35 jaar

Locatie(s):
» Podium De Kelder
» Icoon theater
» Aegtenkapel
» St. Franciscus Xaveriuskerk
» St. Joriskerk
» Eetstee
» Monnikendam
» Regardz Berghotel
» Museum Flehite
» Mondriaanhuis
» Mondriaanhuis
» Rietveld Paviljoen/ Zonnehof
» Vindselmuseum
» Filmtheater de Lieve Vrouw

Person(en)
» Miss Montreal
» Nikki Kerkhof

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Stad van de week: AMERSFOORT lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap