Chanoeka
Joods feest, ook bekend als het lichtfeest of toewijdingsfeest
18-11-2013 - Chanoeka (spreek uit als Ganoekaa) is een joods feest. In het Hebreeuws betekend dit 'inwijding'. Het feest staat ook wel bekend als 'het feest van de lichtjes' (Chag Ha'Orot), inwijdingsfeest of toewijdingsfeest. Het feest duurt acht dagen, ter nagedachtenis aan het 'Chanoeka-wonder'.
Het verhaal van Chanoeka draait om Juda de Maccabeër. Juda leefde in het Hellenistische tijdperk, toen de Joden wat betreft hun geloofsbelijdenis zwaar onderdrukt werden. Het kwam zelfs zover dat de Grieken de Tempel in Jeruzalem ontwijdden door op het altaar een varken te offeren, een dier dat voor Joden onrein is.
Onder leiding van Jehuda besloten enkele Joden terug te vechten. Zij kregen steeds meer aanhangers en wonnen meer stukken land terug.Uiteindelijk bereikten Jehuda en zijn mannen Jeruzalem en na een bloedige strijd overwonnen ze. Toen ze echter de Tempel binnenkwamen, zagen ze dat de Grieken alles vernield hadden. Het was de taak van de hogepriester om de Tempel weer in eren te herstellen.
De priesters merkten dat er geen oliekruiken meer waren. Er stond nog een klein kruikje met daarin net genoeg olie om de menora (8+1-armrige kandelaar) één dag te laten branden. De menora werd aangestoken en de Tempel werd heringewijd. De volgende dag was dat kruikje opeens weer vol. Acht dagen lang gebeurde dit.
De hogepriester, priesters, Maccabeën en het gewone volk vierden een groot feest en de hogepriester stelde dit feest in op dezelfde tijd van het jaar, de maand Kislev, opdat de Joden deze gebeurtenis niet zouden vergeten. Daarom vieren de Joden jaarlijks vanaf de 25e Kislev het feest van Chanoeka, dat 'Herinwijding' betekent.
Voornaamste gebruiken zijn het aansteken van kaarsjes in de chanoekia met uitspraak van zegeningen en zang, eten van soefganiot en latkes, uitdelen van Chanoeka-geld of gewoon cadeautjes en het spelen met de dreidel of sevivon (een vier-kantig tolletje met Hebreeuwse letters).
Door onze redactie
< Nieuwsoverzicht
|