theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Rutger 'Floris' Hauer geridderd

Acteur onderscheiden met een lintje

09-09-2013 - De acteur die bij de 40+ generatie synoniem is met ridder 'Floris' uit de gelijknamige jaren zestig tv-serie is nu zelf Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Rutger Hauer is geridderd in zijn woonplaats in Friesland.

De 69-jarige Hauer kreeg in de Friese plaats Beetsterzwaag een lint opgespeld door John Jorritsma, Commissaris van de koning in Friesland. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken woont de acteur altijd nog in Friesland, maar hij heeft ook een huis in Hollywood.

Rutger Hauer krijgt het lintje voor zijn 'uitzonderlijke acteerprestaties', die 125 films, dertig toneelstukken en dertig televisieproducties op zijn naam heeft gezet sinds zijn carrière in 1969 begon.

Rutger Hauer werd voor het eerst bekend als de ridder 'Floris' in 1969 onder regie van Paul Verhoeven. Wat in die tijd vooral opviel waren de niet ongevaarlijke stunts en vergeleken met de Engelse serie Ivanhoe uit dezelfde periode was Floris weliswaar zwartwit, maar spectaculairder.

Typerende beelden uit een aflevering van de tv-serie 'Floris'.
http://youtu.be/iYSLboaMzHQ
Paul Verhoeven heeft achteraf gezegd dat als hij de serie in kleur had opgenomen het waarschijnlijk internationaal Nederland op de kaart had gezet. De atletische Haur was een zeer geloofwaardige held.

De acteur brak in Nederland definitief door met zijn rollen in Turks Fruit en Soldaat van Oranje. In de VS en Groot Brittanië wordt hij gerekend tot de allergrootste acteurs. Hij wordt nog immer geroemd om zijn rol in "Bladerunner".

Met zijn festivalworkshops voor korte films is de acteur ook een inspiratie voor jonge filmmakers, die gedurende 48 uur een masterclass krijgen van hem http://www.rutgerhauerfilmfactory.com.

Door onze redactie

Zie ook:

Person(en)
» Rutger Hauer

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Rutger 'Floris' Hauer geridderd lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap