theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Het Scheepvaartmuseum verwerft zeldzame globe

19-02-2013 - Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft een zeldzame hemelglobe uit 1601 aangekocht, gemaakt door Jodocus Hondius. Het is een van de eerste globes waarop de sterren van het zuidelijk halfrond staan afgebeeld.

Jodocus Hondius was een van de belangrijkste globemakers van de Gouden Eeuw. Deze kleine globe (diameter 23 cm.) komt uit een serie waarvan er voor zover bekend slechts vijf bewaard zijn gebleven.

In 1597 was een verkenningsvloot uit Azië teruggekeerd (de ‘Eerste Schipvaart’) met veel nieuwe kennis. Nadat de dominee-cartograaf Petrus Plancius een reeks nieuwe sterren in sterrenbeelden had gegroepeerd met namen zoals Indiaan en Paradijsvogel, was Hondius de eerste die ze op een globe graveerde, in een rijke stijl die hij had afgekeken van Blaeu en de graveur Jan Pietersz Saenredam.

Rond 1600 ontstond in Nederland een enorme belangstelling voor de wereld buiten Europa. Daarmee explodeerde de vraag naar globes en atlassen. Globemakers zoals Hondius en zijn grote concurrent Willem Blaeu wedijverden met elkaar in het maken van steeds grotere en luxueuzere globes met de laatste geografische informatie. Hemelglobes werden in deze tijd altijd in paren gemaakt met aardglobes. Ze werden niet alleen gekocht door kooplieden en geleerden, maar werden ook daadwerkelijk op schepen gebruikt voor de navigatie.

De globe is tot en met 7 april te zien in de zaal ‘Nieuw in het museum’.

Door Yvette Gumbs

Zie ook:

Locatie(s):
» Het Scheepvaartmuseum

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Het Scheepvaartmuseum verwerft zeldzame globe lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap