theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Rijksmuseum verwerft zeldzaam Oranje-bezit

06-04-2011 - Het Rijksmuseum heeft een zeldzame barnstenen speeldoos verworven uit voormalig bezit van de familie Van Oranje-Nassau.

De speeldoos in de vorm van een schatkistje met daarin vier kleine doosjes voor kaartfiches, is nagenoeg het enige barnstenen object dat aantoonbaar met de Oranjes kan worden verbonden.

Het draagt het alliantiewapen van erfstadhouder Prins Willem IV en zijn vrouw Anna van Hannover en werd waarschijnlijk in 1734 als huwelijksgeschenk gegeven door de Pruisische koning.

Barnsteen, gevonden aan de kusten van de Oostzee, was in de 17de en 18de eeuw een populair geschenk bij koninklijke huwelijken. In 1734 trouwde Prins Willem IV van Oranje-Nassau (1711-1751) met de dochter van de Engelse koning George II, Anna van Hannover, in St James’s Palace in Londen. Waarschijnlijk was het de Pruisische koning Friedrich Wilhelm I, die hen voor de royal wedding een kostbare barnstenen doos stuurde, te gebruiken tijdens kaartspelletjes.

Zeer uitzonderlijk is, dat de speeldoos, en de vier kleinere doosjes die erin zitten, allemaal het ‘alliantiewapen’ van Willem en Anna bevatten: hun twee familiewapens met elkaar verbonden. Toen Anna in 1759 stierf werd in de inventaris van haar inboedel ‘een groot en een kleynder ambre kistje, in ieder vier quadrille kistjes met haare visjes (fiches) aangetroffen.

Door vererving verdween de speeldoos vervolgens naar Duitsland maar kon door het Rijksmuseum, mede met steun van de BankGiro Loterij, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Stichting en VSBfonds, weer voor Nederland worden verworven.

De speeldoos krijgt vanaf 2013 een prominente plaats in de opstelling van de 18de eeuw in het nieuwe Rijksmuseum.

Door Yvette Gumbs

Zie ook:

Locatie(s):
» Rijksmuseum

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Rijksmuseum verwerft zeldzaam Oranje-bezit lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap