theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Carnaval 2011 in Nederland

04-11-2010 - Carnaval is van oorsprong een katholiek feest dat gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Om middernacht op dinsdagavond begint de periode van 40 dagen, tot Pasen.

Waar het woord "Carneval" vandaan komt, is niet zeker. Een verklaring is de Latijnse term "Carne Vale" (vaarwel aan het vlees).

In Nederland zijn er twee varianten van Carnaval vieren; de Rijnlandse en de Bourgondische variant. Officieel begint Carneval op de zondag voor Aswoensdag

De Rijnlandse variant wordt vooral in Zuid-Limburg en in het oosten van Noord-Brabant gevierd. Het Bourgondische Carnaval wordt in de meeste plaatsen van Noord-Brabant gevierd, in het Land van Maas en Waal en in een paar van oorsprong Katholieke plaatsen: Twente, West-Friesland en op Zuid-Bevelland.

Beide stijlen verschillen van elkaar, maar bij beide vindt je natuurlijk de Carnavalsoptochten, de Prins Carnaval met zijn gevolg en ook speelt in beide varianten de datum 11 november een grote rol. Op deze datum is de start van het carnavalsseizoen, en op veel plaatsen is er dan een openingsceremonie.

De verschillen zitten hem op het eerste oog letterlijk in de aankleding: De Bourgondische variant die zijn oorsprong vindt in Brabant is minder uitbundig qua verkleden. Dit komt omdat Brabant een lange periode van armoede kent, de kostuums lijken daardoor simpel, een bekend voorbeeld hiervan is de boerenkiel met de zakdoek.

Bij de Rijnlandse variant pakt men daarentegen helemaal uit met de kleding: deze wordt gehuurd of gemaakt en zijn bestand tegen de kou. Want de Limburgers en de oostelijke Brabanders vieren Carnaval buiten!
Het Carnaval is in het zuiden een ludiek protest geworden tegen de destijds protestantse bezetter . Veel van de huidige activiteiten komen vanuit dit verzet.
Het komt voor dat er in een stad meerdere Prinsen worden gekozen, want anders dan in noordelijkere steden, organiseert men zich hier in Carnavalsverenigingen. Elke vereniging heeft zijn eigen Prins. In de Bourgondische stijl kan dat niet, daar is in elke stad maar een Carnavalsstichting met een Prins.

Door Marieke Smeding

Zie ook:

Artikel(en)
» Het is de 11e van de 11e!
» Carnaval in Nederland 2016

Evenementen - geweest:
» Alaaf ! Alaaf!
» Carnavalsoptocht Den Bosch
» Carnaval vieren in Maastricht
» Carnaval in Nijmegen 2011
» Carnavalsoptocht Eindhoven
» Carnavalsoptocht Utrecht
» D'n Oeteldonkse Traaijout 2011
» De 11de van de 11de in Maastricht 2010
» Gif mijn mar brôôd mee spek
» Keinderoptocht Oeteldonk 2011
» Kindercarnaval Den Bosch
» Lampegatse Kinderoptocht 2011
» Vastelaoftrap 2011
» Viva la Carnaval

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Carnaval 2011 in Nederland lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap