theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

TheReview: Open - Andre Agassi / J.R Moehringer

29-04-2010 - Het was bijna niet te missen: Andre Agassi was in de ene na de andere talkshow te zien, hij liep soms werkelijk van de ene in de andere studio. Het boek dat hij kwam promoten, ‘Open’, had ik in het kleinste kamertje gelegd met het idee: ach ik lees eens af en toe wat, het is natuurlijk geen echt Boek. Vier dagen later had ik de 470 pagina's tellende autobiografie uit. Hoe kan dat?

Andre Agassi las op het eind van zijn carriere in 2006 het Pulitzer Price winnende boek: 'The tender bar' van J.R.Moehringer: een prachtige, gevoelige roman over een jongen die opgroeit in een Amerikaanse bar. Andre belde J.R. en vroeg of hij zijn boek wilde helpen schrijven. Toen Agassi hem zijn levensverhaal verteld had, zei hij 'ja'. En van dit getormenteerde levensverhaal maakte hij, nadat hij ervoor in Las Vegas komen wonen, een Boek.

Het zou eigenlijk: 'What we do to our children' moeten heten, ware het niet dat het niet belerend of educatief bedoeld is. Over wat ouders wel, maar ook vooral nÍet zouden moeten doen. Het is een boek over de uiterste consequenties van wat er kan gebeuren als een overcompenserende vader een kind in de wieg al tennisbatjes aan de handjes bindt.

Dit boek speelt zich af in Las Vegas, maar het had overal ter wereld kunnen plaatsvinden. Voeren wij allen op zeker moment strijd in ons leven om ons los van onze ouders te maken, dan gaat dit boek over een extreem geval.

De vorm: het speelt zich af tussen het begin en eind van de laatste wedstrijd tijdens de New York Open 2006 Agassi tegen de Grieks-Cyprioot Marcos Baghdatis. Die heeft op dat moment nog alles wat Agassi verloren heeft: zijn jeugd, zijn haar, zijn onbevangenheid, zijn spierkracht. Maar Agassi heeft alle tips en tricks in the book. Tussen de sets vertelt hij wat er voor deze laatste wedstrijd is gebeurd. Een eenvoudige maar effectieve constructie.

Moehringer schrijft in kloeke, heldere zinnen op wat Agassi hem heeft vertelt. In de eerste helft van dit boek is dat een verhaal van verwaarlozing en bikkelharde, spartaanse verminking van de prille kindergeest. Pa Agassi ontwerpt 'de draak': een apparaat dat met eindeloos veel ballen per minuut zijn zoon onder luid kabaal bestookt. Dit alles met slechtsé één doel: Andre moet en zal de nummer 1 worden in tennis, ten koste van Alles: zoals hij zelf nooit de nummer 1 in boksen is geworden. Zijn moeder heeft zich dan al lang bij de agressie en dominantie van haar man neergelegd, letterlijk in dit geval, zij doet voornamelijk puzzels op bed, en is de onbemoeizame gemoedelijkheid zelve. Pas veel later in het boek lezen we dat broer en zus Agassi hetzelfde lot beschoren waren, maar ergens onderweg waarschijnlijk moeizaam, maar definitief afhaakten.

Alles komt voorbij, hoe zijn vader hem als vierjarige al voorstelt aan Jimmy Conners als de toekomstige nummer één, de trainingsscholen en kampen, de eerste overwinning van belang, de rivaliteit met Becker, en later die met Sampras. Daarnaast worden vele valse en sympathieke tegenstanders en wedstrijdomstandigheden omschreven.

Een verademing in deze monoloog zijn de omschrijvingen van de vriendschappen die Aggasi gaandeweg sluit, en die onmisbaar waren voor zijn uiteindelijke succes: zoals die met een dominee als mental coach, zijn fysieke trainer Gil, een onwaarschijnlijke vriendschap met Nick Bolletieri van het gelijknamige 'tennisgevangenenkamp'.

Een andere adem zit in de omschrijvingen van zijn liefdes; Wendy, zijn jeugdliefde in de tijd dat ze alles nog moesten uitvinden in het leven, "Brooke Shields", de actrice, die een perfecte match leek, maar in dure oppervlakkigheid en sterrendom toch niet de ware voor hem is, en uiteindelijk Steffi Graf, voor wie hij zo veel geduld heeft moest hebben, dat haar verovering alleen al een roman waard zou zijn, ware het niet dat Andre ons natuurlijk niet alles kan vertellen.

Hoe leest dit boek dus? Onverwacht goed. Ik weet niet hoe het is voor mensen die nog nooit een tennisracket hebben vastgehouden, maar voor alle dertien miljoen andere Nederlanders met een beetje competitieve instelling en interesse voor het wonder dat onze psyche is, vrees ik dat ik moet zeggen dat het een pageturner zal blijken te zijn. Hoewel het nergens literair wordt, vrijwel nergens poëtisch, en men de schrijver ook niet kan betrappen op denkbeelden die een ander licht werpen op hoe wij de wereld bezien, zit er iets in het karakter van de Agassi in de autobiografie dat mij het in een aantal forse rukken uit deed lezen. Dat is natuurlijk aan de persoon Agassi, maar zeker ook onmiskenbaar aan de bijzondere kwaliteiten van de schrijver J.R.Moehringer te danken.

Door Kees Wennekendonk

Zie ook:

Person(en)
» Andre Agassi
» Kees Wennekendonk

Werk(en) - Artefacts
» Open: Een autobiografie

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


TheReview: Open - Andre Agassi / J.R Moehringer lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap