theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Kees van Baaren Prijs 2010 toegekend aan Rob Zuidam

15-04-2010 - De Johan Wagenaar Stichting heeft de compositie 'Rage d'Amours' van Rob Zuidam voorgedragen voor de Kees van Baaren Prijs 2010. Zuidam zal de prijs later dit jaar ontvangen uit handen van de wethouder van Cultuur van de gemeente Den Haag.

Rob Zuidam is meer dan welke andere levende componist in Nederland vooral een opera-maker. Naast componist is Zuidam ook een begenadigd librettist, wat de relatie tussen verhaallijn en muzikale keuzen versterkt.

Van deze werkwijze beschouwt de jury Rage d'Amours als het fraaiste voorbeeld. Rage d'Amours is Zuidams tweede opera en beleefde in augustus 2003 zijn première in Tanglewood. In juni 2005 werd de opera uitgevoerd tijdens het Holland Festival, in een enscenering van Guy Cassiers.

De Kees van Baaren Prijs is bedoeld voor composities met een bijzondere dramatische werking. Deze prijs behoort tot de gemeentelijke muziekprijzen die met de oprichting van de Johan Wagenaar Stichting in 1947 in het leven zijn geroepen en waarover de organisatie de gemeente adviseert. De Johan Wagenaar Prijs is wellicht de meest bekende, en is als oeuvreprijs uniek in Nederland.

Louis Andriessen ontving de laatste Johan Wagenaar Prijs (2008). Rage d'Amours van Rob Zuidam is de volgende compositie die met de Kees van Baaren Prijs wordt onderscheiden in de reeks van Bloed II van Cornelis de Bondt (in 2003), Metrum van Diderik Wagenaar (in 1988), De Tijd van Louis Andriessen (in 1983), Abschied van Reinbert de Leeuw (in 1977) en Time Machine van Otto Ketting (in 1973).

Aan de Kees van Baaren Prijs is een geldbedrag verbonden van vijfduizend euro. De Johan Wagenaar Stichting streeft ernaar om ter gelegenheid van de toekenning van de prijs een of meer concertante uitvoeringen van Rage d’Amours mogelijk te maken.

Door Yvette Gumbs

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Kees van Baaren Prijs 2010 toegekend aan Rob Zuidam lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap