theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

TheReview: Nick Cave: De dood van Bunny Munro

Neukend ten onder

05-11-2009 - Nick Cave beschrijft in De dood van Bunny Munro in klare taal het leven van een verkoper van schoonheidsartikelen. Verkopen is echter niet het enige dat hoofdpersoon Bunny Munro doet. Hij is naar eigen zeggen op de wereld gezet om vrouwen te versieren.

Bunny zit in zijn onderbroek op een vreemd bed in een hotelkamer. Hij heeft zijn paranoïde vrouw aan de telefoon die vraagt of hij nog wel van haar houdt en snel thuiskomt. Hij beaamt beide en deelt na het telefoongesprek mede ‘Dat was mijn vrouw. Ze lijdt aan depressies.’ aan een chocoladebruine hoer met fluorescerend roze slipje. De toon is gezet.

Bij thuiskomst treft Bunny Munro een enorme bende aan. Zijn zoon Bunny Junior struint door het appartement, over de kapot gescheurde kleren en leeggegooide pakken ‘Coco Pops’ en zegt de deur van mama’s slaapkamer niet open te krijgen. Bunny wordt eerst woest, dan poeslief en vervolgens beukt hij alsnog pisnijdig de slaapkamerdeur in. Wat hij daar aantreft zal zijn leven voorgoed veranderen: zijn vrouw heeft zichzelf opgehangen aan de spijlen van het bed. Ze draagt de nachtjapon van hun huwelijksnacht.

Zo heftig als het is om oog in oog te staan met je aan zelfmoord overleden vrouw, zo makkelijk lijkt Bunny de draad op te pakken. Hij wordt alweer geil als hij zijn veertienjarige buurmeisje ziet, denk nog steeds aan de kutjes van popsterren als Kylie Minogue en Avril Lavigne en neukt de vriendin van zijn vriend. Toch is er iets veranderd: hij moet voor zijn zoon gaan zorgen.

Bunny besluit Bunny Junior vanaf dan mee te nemen op zijn verkooptripjes door het land. Bunny doet het voorkomen alsof hij zijn zoon de fijne kneepjes van het vak zal bijbrengen. Hij draagt hem daarentegen slechts op in de auto te blijven zitten terwijl papa zijn werk doet. Al snel komt Bunny Junior erachter dat zijn vader niet alleen spullen verkoopt. Hij verkoopt ook zichzelf.

Bunny Munro zakt gaandeweg het verhaal steeds meer de vernieling in. Cave laat het verhaal voortrazen als een roadmovie. Bunny lijkt in eerste instantie een meesterversierder. Al snel verworden zijn charmes schaamtevolle vertoningen. Zijn neus wordt kapot geslagen door een lesbienne. Hij denkt een afspraakje te hebben met een vrouw aan wie hij eerder iets heeft verkocht, maar treft aldaar een van niets wetende getrouwde vrouw. Hij wordt steeds wanhopiger en op het toppunt stopt hij zijn pik in een reeds overleden uitgemergeld junkmeisje.

Ondertussen wordt de lezer gewaar van de dromerige wereld van de kleine Bunny. In de auto slaat hij vaak zijn encyclopedie erop na om zijn kennis bij te spijkeren met een nieuwe wetenswaardigheid. Hij kijkt op naar zijn vader en wil liever met hem mee op pad dan naar school.

Cave zet het contrast tussen vader en zoon het duidelijkst neer in de geestverschijningen van vrouw/moeder bij beiden. Bij Bunny wordt het ijskoud als ze verschijnt. En ze verschijnt altijd op het moment dat hij een klant aan het versieren is, waardoor hij niet weet hoe snel hij moet wegkomen. Bunny Junior voert daarentegen lange gesprekken met zijn moeder en krijgt zelfs raad van haar.

Op een gegeven moment wordt duidelijk hoe Bunny zo geworden is. Zijn vader was ook handelaar, maar dan in antiek. Zijn vader was ook een meesterversierder. Op een dag nam hij Bunny mee naar het pretpark. In het zwembad werd Bunny bewust van zijn levensdoel. Hij ontmoette een meisje: ‘…en ze zei dat ze Penny Charade heette…Ik maak geen geintje. Penny Charade… Dat zal ik nooit vergeten… En toen ik vertelde hoe ik heette, lachte ze, en ik lachte en ik wist dat ik over deze macht beschikte… Over iets speciaals, en al die andere klootzakken spartelden in het zwembad rond om indruk op de meisjes te maken, maar geen van hen wist wat ik had… Die gave… Dat talent… En op dat moment besefte ik waarom ik hier op deze verdomde rotplaneet ben neergezet…’(p. 158).

Tja en hoe moet je dat levensdoel combineren met de opvoeding van een zoon? Bunny weet het niet te combineren. Hij drinkt en rookt en neukt. En gaat ten onder.

Eigenlijk vertelt Nick Cave een diep triest verhaal. Maar door zijn taalgebruik en de manier waarop hij Bunny Munro neerzet (alleen de naam al), wordt De dood van Bunny Munro haast humoristisch. Ook juist hierdoor is het verhaal achteraf nijpender dan tijdens het lezen. Toch spreekt hier een vrolijkere Nick Cave dan de Cave van de gitzwarte songteksten. De kutjes van Kylie Minogue, Avril Lavigne en Beyoncé vullen de pagina’s, de vriendin van Bunny’s vriend trekt haast zijn pik eraf door de pilatesoefeningen die ze dag in dag uit doet. Levert Cave hiermee commentaar op de maatschappij van tegenwoordig? Popsterren die aanbeden worden, vrouwen van middelbare leeftijd die niets te doen hebben en daarom maar de spieren in hun vagina gaan trainen om de heer des huizes te behagen.

Daartegenover zet Cave de stomdronken, van geilheid bezeten Bunny die het ook allemaal niet kan helpen. Een antiheld, blind voor de wandaden die hij pleegt en de meer dan oversekste indruk die hij maakt. ‘Wil er alsjeblieft iemand met me neuken?’ smeekt hij aan de voeten van een drietal vrouwen. ‘De donder rommelt door de lucht en Bunny steekt zijn handen naar de vrouwen uit en bespringt hen met ontblote tanden en zijn mond wijd open,…’ De arme man...

Door Lotte Gerestein

Zie ook:

Artikel(en)
» TheReview: Hoi, leuk dat je mijn profiel bekijkt!
» TheReview: Caesarion
» TheReview: Ivo Victoria
» TheReview: In vreemde handen
» Literaire evenementen 2010

Person(en)
» Nick Cave

Werk(en) - Artefacts
» The Death Of Bunny Monro

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


TheReview: Nick Cave: De dood van Bunny Munro lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap