theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

TheReview: Ivo Victoria

Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalf-jarigen won (en dat het me spijt)

03-09-2009 - Vlaamse schrijvers doen het goed op het moment: schrijvers als Tom Lanoye, Dimitri Verhulst en natuurlijk Herman Brusselmans weten hun pennenvruchten in forse oplages bij de noorderburen te slijten. Ivo Victoria tracht in hun voetsporen te treden met zijn debuutroman, die vanaf 5 september in de boekhandel ligt.

Victoria neemt de lezer mee naar Edegem, een dorpje aan de rand van Antwerpen, waar bewoners slechts tijdens het bacchanaal dat jaarmarkt heet op een mening te betrappen zijn.

De jonge Ivo ontsnapt aan de grauwe realiteit door zich te verliezen in een fantasiewereld, waar hij de hoofdrol speelt in de meest prachtige avonturen. Deze fantasieën vormen de basis van zijn vriendschap met Dries, een eenvoudige jongen met een rotsvast geloof in Ivo’s hersenspinsels.

Na de lagere school verliest Ivo echter zijn klankbord, en langzaam maar zeker haalt de werkelijkheid hem in, totdat hij als volwassene volledig vastloopt. Dit brengt hem terug naar Edegem, om schoon schip te maken en met zijn fantasieën af te rekenen.

Vanaf de eerste zin is het boek, om in wielertermen te blijven, in een prettige cadans geschreven. Victoria bedient zich van korte zinnen en een sobere schrijfstijl, prettig contrasterend met de kleurrijke personages en de buitenissige gedachten die aan het papier worden toevertrouwd. Humorvol geeft de auteur blijk van een diep inzicht in menselijke relaties.

Een aanwinst voor het Vlaamse schrijversgilde.

TheAgenda sprak met Ivo Victoria over zijn boek; Interview volgt volgende week.

Door Werner van de Wiel

Zie ook:

Artikel(en)
» TheReview: Hoi, leuk dat je mijn profiel bekijkt!
» TheReview: Caesarion
» Literaire evenementen 2009
» TheReview: In vreemde handen
» TheReview: Nick Cave: De dood van Bunny Munro
» Literaire evenementen 2010

Interviews
» Interview Ivo Victoria

Person(en)
» Ivo Victoria

Werk(en) - Artefacts
» Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


TheReview: Ivo Victoria lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap