theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

TheReview: Solar 2009

13-08-2009 - TheAgenda had het weekend van 7,8 en 9 augustus een correspondent op het Solar festival. Hier lees je zijn uitgebreide verslag.
Openingsritueel Solar Weekend
Openingsritueel Solar Weekend
Foto: Max Kneefel - Creative Commons Attribution, No Derivatives

Solar, HET cross-over festival van Extrema, is toch wel één van de leukste festivals die Nederland kent. Naast Dance zijn alle andere muziekstromingen te vinden op dit festival.

Zelfs oude Rock and Roll en Duitse Schlagers stonden dit jaar op het program.
Wij besloten dit jaar om het festival in de volle glorie mee te maken, inclusief camping. Voor het eerst ook met het volledige gezin. Als er een festival is waar je je kids mee naartoe kunt nemen, is het wel Solar. Dus de voorpret bij mijn jongste dochter (14 jaar) was al dagen voor het festival van haar gezicht te lezen. Iedere dag werd er wel over gesproken. Met name ook met haar oudere zus (17 jaar) die vorig jaar al mee was geweest.

Vrijdag 7 augustus 2009

Op vrijdag middag werd de auto volgepakt alsof we 3 weken op vakantie gingen. We hadden een Festihut besproken en als je dan toch een vast dak boven je hoofd hebt kun je je ontbijtspullen gewoon meenemen zonder dat dat meteen ruimte in de tent kost. Eénmaal op weg naar Roermond steeg de vrolijke spanning in de auto. Voorpret is vaak net zo leuk als het festival zelf. Rond half zeven melde ik me bij de infostand bij de ingang van de camping. Aldaar nam ik de sleutel van Festihut 46 in ontvangst en na een korte verkenning van het terrein, de auto daar geplaatst dat de afstand tussen auto en Festihut minimaal zou zijn. We moesten tenslotte nogal wat die hut in slepen.

Daarnaast lag er nog een tent in van de vriend van mijn oudste dochter en zijn slaapspullen dus er was genoeg te verplaatsen. Na een soort menselijke loopband hadden we alle spullen bij Festihut 46 liggen en opende we de deur. Tot onze stomme verbazing lagen er al spullen in. Dus terug naar de info aan het begin van het terrein. Voor de mensen die op de camping stonden, de plek van de Festihutten was tussen de douches en de Dixies in. Dus het was een beste wandeling terug naar voren. Maar, niet klagen, het was droog en het was oer gezellig op het terrein. Alle mensen waren tenslotte lekker hun plek aan het inrichten. Van kleine MP-3 spelers op bij passende speakers tot complete stereo-sets met versterking kwamen uit tenten , vouwwagens, caravans en campers. Toen ik de sleutel van 42 mee kreeg en de excuses van de organisatie liep ik op mijn gemak terug naar de Festihut. Aldaar de spulletjes verplaatst naar onze hut . Tot mijn verbazing kwam na een kwartier iemand met de sleutel voor Festihut 42 aan lopen. Deze mensen hadden dus ook een sleutel gekregen van een uitgegeven, onze, Festihut. Deze mensen stond dus dezelfde wandeling opnieuw te wachten. Eerlijk gezegd vond ik het voorval nogal verontrustend want wie kon nog meer in ‘onze’ hut komen als wij er niet waren?! Maar dat mocht uiteindelijk de pret niet drukken. Toen de spullen min of meer op hun plek lagen, ben ik de auto naar de campingparkeerplaats (ca. 3 km verderop) gaan verplaatsen en werd door een bus terug gebracht naar de camping.

Na het avondeten zijn we maar eens over het terrein gaan zwerven. Achter ons lag het Food terrein met snacks, broodjes, drank en de campingwinkel. Die hadden we nodig want van alles wat we bij ons hadden, lagen de toiletrollen nog netjes thuis. De volgende ochtend heb ik voor een euro een toiletrol kunnen kopen. De vrijdagavond zijn we via het foodplein, waar heerlijke house en disco uit de speakers knalde, naar het after-terrein gelopen. Daar werd alleen niet lekker gedraaid (volgens ons). Het leek wel een staande receptie. Mensen waren nauwelijks aan het bewegen. Dus snel terug naar het foodplein en daar nog lekker in gedanst en in het gras gezeten met een welverdiend biertje.

Zaterdag 8 augustus

Na een relatief onrustige nacht, mensen in een Festihut tegenover ons hadden inmiddels zoveel geestverruimende middelen in het lichaam dat zij gewoon 3 dagen niet hebben geslapen, door de stereo op een auto accu die de hele nacht knalde werden we rond 8 uur wakker. Rustig het ontbijt voor iedereen voorbereid. Weer een dingetje dat thuis stond, dit keer dramatischer, nl. de koffie.

Gelukkig stonden in een tent tegenover ons mensen die een potje oploskoffie over hadden. Gered! Na het ontbijt nog geprobeerd om in de buurt van een douche te komen maar die poging was hopeloos. Uiteindelijk is de douche ook nog een tijd uit de roulatie geweest omdat iemand zo verstandig was geweest de watertoevoer dicht te draaien. Dan maar zonder douche. De dixies waren inmiddels een varkensstal. Die nacht waren een paar mensen zo dronken of onder invloed dat ze duidelijk niet meer in de gaten hadden waar het gat voor diende. De rest van de details zal ik één ieder besparen. De lucht rond de Dixies sprak boekdelen.

Na het ochtendritueel werd het tijd om naar het festival terrein te gaan. Op naar de pendelboot. Natuurlijk stonden wij in de rij op het moment dat iedereen zo’n beetje naar het festival terrein wilde. Vette pech. Gewoon wachten en lol maken in de rij. En dat kon goed want iedereen was in opperbeste stemming. Zelfs de mensen met een kater. Na de overtocht over de plas kwam het security ritueel. Dit liep niet helemaal gladjes. Ik wist van voorgaande jaren dat er een echt zero tollerance beleid geldt op Solar (met dank aan de gemeente Roermond). Dus zelfs wiet voor een jointje of 2 werd niet getolereerd. Ik had in onze tas alleen de shag met lange vloei en tipjes laten zitten. Grote fout. De jongen die mij controleerde raakte helemaal van slag. Zo erg zelfs dat mijn pakje shag uiteindelijk leeg in mijn tas terecht kwam en de shag ernaast in diezelfde tas. Ik was woest. De lange vloei en tipjes verdwenen in de vuilnisbak en de € 5,50 shag lag vervuild in mijn tas. Met dank aan de security. Ik heb een klacht bij één van de supervisors ingediend, die uiteindelijk mijn lange vloei nog uit de kliko haalde. Met excuses etc. mochten we verder. De sfeer was er even uit. Denk je je aan de regels te houden staat er zo’n onprofessionele dodo aan de deur.

Na een rondje over het terrein en een bezoekje aan de sigaretten stand zijn we naar de live stage gelopen. Voor mensen die eerdere edities hebben meegemaakt, het terrein had een andere indeling. De ingang tot het terrein lag nu direct aan het water. Achter de ingang natuurlijk de lockers. Altijd handig als je voor een dagje naar een festival gaat. Daarna liep je richting de eerste stages. Voor je die bereikte kwam je langs een punt waar je voor één muntje (€ 2,50) je mobiel een uur lang kon laten opladen. Een uitstekende service. Vooral als campingbezoeker want je had geen electra op de camping. Vanuit de oplaadpunt liep je vervolgens langs de Mousetigers, Shoufshop, waar souvenirs werden verkocht die door de deelnemende artiesten zijn gemaakt, Illumination en de Schlager area waar Willy uit Kevelaer twee avonden zijn Schlagers medleys ten gehore bracht. Daar waar de vorige edities de livestage stond, was nu de House of House stage geplaatst met daarachter de Gigant . Op de House of House stage stond DJ Jamie Westland (bandlid van Direct) een lekkere gecombineerde set te draaien. Op een gegeven moment kwamen de intro’s van alle bekende housenummers uit de jaren 90 en begin 2000 voorbij. Op een geniale manier aan elkaar gemixed. De Gigant was een enorme glijbaan waar je vanaf kon het water in. De wijze waarop was en is mij nog niet duidelijk, simpelweg om dat ik er niet geweest ben. De technostage was één van de weinige stages die nog op de ‘oorspronkelijke plek’ stond.

Vanuit het geheime dorp, dat wederom er prachtig uit zag (kasteel incl. eigen draak die in de avond echt vuur spuwde) zijn we even bij de Lemon community gaan kijken. In twee oude defensie tunneltenten kwamen warme klanken naar buiten. Herrmutt Lobby (Live) zette een lekker dansbare set neer voor helaas wat weinig publiek. De lucht van de tenten deed me teveel denken aan mijn eigen diensttijd dus na 5 minuten had ik het wel geroken.

Vanuit de Lemon community zijn we doorgestoken naar de Spiegeltent. Een geniale stage waar je altijd een verrassende programmering te vinden is. The bitches collective was net hun publiek aan het toespreken. Mijn jongste dochter wilde graag De Jeugd van Tegenwoordig zien dus we vertrokken op tijd naar de live stage die op de plek van de ingang van vorige edities gelegen was. Hierdoor hadden we een plek achter in gevonden waar we onder de bomen op een verhoging mooi het podium konden zien. Met een paar stappen stond je tussen de menigte en toch had je daar de rust om lekker zittend en kijkend naar de shows kon zitten. Dit werd voor de rest van het festival onze vaste stek. Bar, toiletten, eten en de shows binnen handbereik. De Jeugd gaf een opzwepend concert ten gehore. De menigte kreeg waar het voor kwam. Door de slechte weersvoorspellingen was het niet zo druk maar wel erg gezellig voor de live stage. Alle bekende en minder bekende nummers kwamen voorbij. Na de jeugd toch maar weer even over het terrein. Bij de caravan van HEET BROOD kon je heerlijke tosti’s krijgen met combi’s die niet alledaags zijn. Mijn oudste dochter ging met haar vriend naar de spiegeltent om De grote Vinnie, Donnie en Sjakie show te zien. Wij gingen door naar Joost van Bellen die de technical stage stond te verwarmen met warme techno klanken. Rond 18.00 uur wilden we in ieder geval weer bij de live stage zijn voor Kraak & Smaak. Wat een heerlijke performance was dat. Naast hun hit werd Donna Summers I Feel Love ingezet en zeer goed gespeeld en gezongen. Patrick Cowley zou trots op ze geweest zijn. Zijn rifjes waren duidelijk te horen. Hierna stroomde de ruimte vol voor Kyteman Hip Hop Orchestra. Na hen gezien te hebben op Ned 3 vonden wij dit toch echt een hoogtepunt. En dat werd het ook. Wat een perfecte combinatie van klassieke instrumenten met hedendaagse Hip Hop. Zo is Hip Hop ineens heel warm qua toon. Zij waren in staat om het veld voor de stage helemaal vol te krijgen. Daarbij was de hele menigte aan het dansen.

Als afsluiter die avond stonden de heren van Booka Shade op het programma. Wat ik tot dan toe alleen op CD heb gehoord werd in perfectie live gespeeld. Heerlijk zo’n feest van herkenning. Ergens rond kwart voor elf zijn we terug gegaan naar de camping. Uiteraard per boot. Nu was het nog rustig en konden we vrij snel naar de overkant.

Door de relatief korte nacht van vrijdag op zaterdag zijn we niet meer naar de after gegaan. Ondanks het feit dat volgens mijn dochter en haar vriendje De grote Vinnie, Donnie en Sjakieshow een geweldig succes waren die middag, kon ik de moed niet meer opbrengen om naar de after te gaan waar zij opnieuw speelden. We sloten de dag af met een korte wandeling en een lauwe rosé. Die nacht heb ik als een roosje geslapen.

Zondag 9 augustus

Na het ontbijt en wat bijkomen zijn we rond 14.00 uur naar het festival terrein gegaan. Dit keer te voet om de drukte te vermijden. Binnen een kwartier stonden we bij de ingang. Dit keer ging de controle vlekkeloos. Snel en professioneel. Waarom dit nu niet op zaterdag?! Ondanks dat ik Pitto op de planning had staan, was het voor ons gewoon niet haalbaar. We zijn zonder een moment te twijfelen gewoon doorgelopen naar de live stage waar Lady Linn & her magnificent Seven stond te spelen. Een beetje jazzy/south American style. Alsof je naar een jaren 40/50 classic aan het kijken was. Heerlijke lounge muziek voor de zondag middag in de zon. Want die hadden we zaterdag pas bij Kyteman door zien komen. De temperatuur ging boven de 25 graden. Heerlijk dus om met een biertje in je hand in het gras naar deze muziek te luisteren. Mijn volgende uitdaging was Steve Rachmad in de technical stage/tent. Rond een uur of vier liep ik met het hele gevolg de tent in. Steve was bezig aan een heerlijke, eerlijke technoset waar hij the Bells van Jeff Mills even doorheen haalde. Ik ging uit mijn dak. I Love Detroit Techno! De dag, het festival was geslaagd. Na een tijdje werd het toch veel te warm in de tent en zijn we naar het geheime dorp gegaan waar de kunstenaars hun kunsten ten toon stelden. Behalve kijken kon je zelf ook aan de slag. Ook wat exotische eettentjes waren hier te vinden.

Het werd tijd voor ons avond eten dus terug naar de camping. We hadden ons voorgenomen om de Osdorp Posse en Dr. Lektroluv te zien en vonden het verstandig om even rustig te eten op de camping. Even over zeven uur waren we terug voor Osdorp Posse. Hun scherpe teksten tegen de vertrutting en de hoogwaardigheid bekleders van de gemeente Roermond gingen er in als zoete koek. Net als hun nummers. Dit optreden was één van de laatste van de jongens van de Osdorp Posse. En ondanks dat ze in de stad Roermond niet meer welkom waren door incidenten tijdens een eerder concert (CDA, katholieke kerk enzo), stonden ze toch mooi onder de rook van Roermond nog één keer te spelen. Zagen we op zaterdag een enorme opkomst bij Kyteman en Booka Shade, nu was het terrein nog voller en ging het publiek nog meer los.

Tussen de heren uit Osdorp en onze groene Belgische vriend zat een half uur. Tijd om nog even de laatste sanitaire stop in te lassen en genoeg vocht in te slaan om niets te hoeven missen van Dr. Lektroluv. In tegenstelling tot de Dixies op de camping waren de Dixies op het festival terrein om door een ringetje te halen. Althand de Dixies bij de live stage. Mijn complimenten voor de medewerkers daar. Je kon zonder gruwel naar het toilet. Na de korte break kwam onze groene vriend het podium op. Het terrein voor het podium was nog voller dan bij de Osdorp Posse. Ik dacht dat het niet mogelijk was maar ik had het fout. Een uitzinnige menigte stond te springen, dansen, uit hun dak te gaan op een frisse nieuwe set van Dr. Lektroluv. Wij hadden deze man al vaker horen draaien maar zo goed als afgelopen zondag hebben wij hem nog niet meegemaakt. Hij maakte alles los bij het publiek wat nodig was om er een knallend einde van te maken. Rond half elf was wederom de koek op. Met name bij onze jongste deelnemer gingen de lichtjes langzaam uit. Ook zij had heerlijk staan dansen op de geluiden van Dr. Lektroluv.

Na wederom een korte wandeling waren we terug op de camping en zijn we gaan slapen. Voor zover dit mogelijk was. Want een behoorlijke groep jongeren was in ‘sloop’ modus. Een lege festihut werd bekogeld met volle blikken bier, de lichtmast werd met kicks en volle blikken bier van haar bekleding ontdaan. Stapelbedden uit de lege festihut werden verplaatst naar een andere festihut en toen dit niet lukte werd het bed gesloopt. De houtresten van de lichtmast werden opgebrand naast de tent van onze overburen. Ondanks dat we de beveiliging meerdere keren benaderd hebben was het end zoek. Rond drie uur werd het eindelijk rustig maar het adrenaline niveau in je bloed is dan zo hoog dat je niet meer of nauwelijks slaapt.

Maandag 10 augustus

Rond 8 uur ben ik opgestaan. Ik kon toch niet slapen. In de mist van die ochtend nog even naar de overvolle Dixies geweest (ik beschrijf wederom geen details van wat ik aantrof) en langzamerhand het ontbijt neergezet. Iedereen was rond negen uur op en we hebben voor de laatste keer ontbeten op de camping. Daarna mijn auto opgehaald en de spullen ingepakt.

Ondanks de laatste nacht waren we het er allemaal over eens, het festival was een reuze succes. De camping een stuk minder. De festihuts en alle shops waren piekfijn voor elkaar. Ook de muziek op de afters. Maar het sanitair is een drama. Je moet die Dixies echt twee keer per dag legen en een schoonmaakploeg op die groep zetten. Dat mensen hier geen enge ziekten hebben opgelopen, mag een godswonder heten.
Achteraf snap ik de gespannen situatie bij de security die zaterdag wel. De vondst van een dode is natuurlijk een alarmbel die niet over het hoofd is te zien. Daarnaast werden gedurende het festival verschillende mensen afgevoerd na het gebruik van kethamine en GHB van twijfelachtige kwaliteit. Ik vraag me in alle ernst af of mensen het nu nooit leren. Koop die shit niet op een feest van een vreemde als je zo nodig moet!! En na GHB of welke andere drug, blijf van de drank af. Maak er GEEN cocktail van. Het zou de cocktail des doods kunnen zijn. En wel, jouw dood. Complimenten hoe de organisatie hiermee omging. Geen paniek, maar duidelijke waarschuwingen bij de ingang en op verschillende plekken op het terrein. Niets menselijks is mij vreemd maar lieve mensen speel niet met je leven!

Terug naar het festival. Wat was het weer gezellig en wat zat de organisatie van het festival goed in elkaar. Mede dankzij het diverse publiek. Van een vader met zijn zoontje van max. anderhalf tot en met de 50-ers of ouder maakt er een gezellig bende van. Is het een aanrader? Zeker en vast!
Als de organisatie volgend jaar de logistiek op de camping beter regelt zou het geheel perfect zijn. Het festival is meer dan de moeite waard en krijgt terecht veel positieve reacties.

Door Erik Verhoeven

Zie ook:

Artikel(en)
» Voorverkoop Solar Weekend start 20 november

Evenement - geweest:
» Solar Weekend Festival 2009

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


TheReview: Solar 2009 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap