theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

TheReview: Caesarion

15-07-2009 - Met het verschijnen van 'Joe Speedboot' in 2005 is de naam Tommy Wieringa definitief gevestigd. Meer dan 300.000 exemplaren werden er verkocht en het boek werd in diverse malen vertaald. Velen keken dan ook reikhalzend uit naar het verschijnen van 'Caesarion'.

Caesarion vertelt het verhaal van Ludwig Unger, wiens koosnaam Caesarion is, kleine Caesar, zoon van Cleopatra en Julius Caesar. Net als deze kleine Caesar is Ludwig een zoon van beroemde ouders.

Het eerste deel van het boek, ‘Erosie’, beslaat Ludwig’s jeugd: geboren in Alexandrië, waar zijn vader hem en zijn moeder al vroeg verlaat en waar de kiem wordt gelegd van het oedipale thema dat het hele boek doorademt. Via Groningen belanden Ludwig en zijn moeder in Engeland, waar ze een huis vinden aan de kust, bedreigd door een afkalvende klif.

De strijd tegen het water wordt verloren en Ludwig begint een zwerftocht die hem op vele plaatsen en diverse continenten brengt. In dit tweede deel staat de verhouding tussen Ludwig en zijn moeder centraal. Haar vrijgevochten gedrag belast Ludwig met een drukkend verantwoordelijkheidsgevoel.

Latente seksuele gevoelens compliceren de relatie verder en is van grote invloed op zijn relatie met andere vrouwen. In het kielzog van zijn moeder reist Ludwig van L.A. naar de oude steden van Europa, waar de pogingen haar carriere nieuw leven in te blazen verzandden. De sfeer van verval culmineert in haar ziekbed en dood.

In het laatste deel, een epiloog eigenlijk, wordt afgerekend met de vader die altijd afwezig was. Verscholen voor de wereld schept deze beroemde maar omstreden kunstenaar in een oerwoud een werk van vernietiging. Pas na de confrontatie met zijn vader en de dood van zijn moeder bevrijdt Ludwig zich van zijn knellende familiebanden: “ Ik was alleen. En alles begon.”

Dit boek staat thematisch diametraal tegenover Joe Speedboot: daar waar zijn vorige boek draait om jeugd, ambitie en hoop, bespeeld Wieringa in Caesarion de registers van verval, verlies en vernietiging. Helaas opereert hij hierbij niet zo trefzeker als in Joe Speedboot. De thematiek is weing subtiel in het verhaal verwerkt, personages willen maar niet tot leven komen en de lyrische schrijstijl levert vaak tenenkrommende zinnen op.

Wieringa maakt hier en daar ongelukkige keuzes. Zo wordt het levensverhaal van Ludwig verteld aan een oudere dame die in het hotel verblijft waar hij als barpianist de kost verdiend; dit lijkt haar enige functie in het boek te zijn. Onduidelijk blijft waarom uitgerekend haar dit verhaal wordt verteld. Verder doet de titel na het lezen van het boek nogal pompeus aan.

Al met al is Caesrion een teleurstellende leeservaring gebleken. Hoewel Caesarion een pijnlijke geschiedenis vertelt, weet het niet te raken, schrijnt het niet. Deze roman lijkt soms enkel bedoeld als een schrijfexercitie om lukraak poëtische zinnen aaneen te rijgen.

Hiermee krijgt het verhaal een gekunsteld karakter, zeker wanneer Wieringa in zijn drift diverse stijlfiguren te gebruiken de plank vaak volledig misslaat. In eerder werk heeft Wieinga zijn vakmanschap bewezen. Het valt te hopen dat hij zich in de toekomst weet te revancheren.

Door Werner van de Wiel

Zie ook:

Artikel(en)
» TheReview: Hoi, leuk dat je mijn profiel bekijkt!
» TheReview: Ivo Victoria
» Literaire evenementen 2009
» TheReview: In vreemde handen
» TheReview: Nick Cave: De dood van Bunny Munro
» Literaire evenementen 2010

Person(en)
» Tommy Wieringa

Groep(en)
» De Bezige Bij

Werk(en) - Artefacts
» Caesarion

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


TheReview: Caesarion lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap