theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Roosbeef winnaar van De Eerste Prijs 2009

08-04-2009 - Roosbeef is de winnaar van De Eerste Prijs 2009. In het Amsterdamse Theater Bellevue ontving zangeres/tekstdichter Roos Rebergen de prijzen: een beurs van vijftienduizend euro en een replica van het door Yvonne Kracht ontworpen beeld.

De Eerste Prijs, mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds, is de opvolger van de British American Tobacco Prijs en de Pall Mall Exportprijs. Het doel van de prijs is de ontwikkeling van jonge, talentvolle artiesten te bevorderen.

De Eerste Prijs wordt uitgereikt aan Nederlands talent op het gebied van licht eigentijds amusement, uitgezonderd film, toneel en jeugdtheater. De jury van De Eerste Prijs 2009 bestaat uit Martine Bijl, Merijn Henfling, Ron Peereboom Voller, Simone de Waard en voorzitter Hans van Willigenburg.

Het juryrapport: 'Roosbeef is Roos Rebergen, een muzikale dichter met een opmerkelijk stemgeluid, door haar band voortreffelijk ingebed in stilistische arrangementen. Maar welke plaats geef je het in de Nederlandse popcultuur? Is het kleinkunst, is het Nederlandstalige popmuziek?

Het heeft zeker iets van beide maar het is vooral origineel en gaat, wat haar teksten betreft, veel verder dan de gemiddelde Nederlandse poptekst. Ze zoekt niet naar rijmwoorden maar verwoordt haar belevingswereld en die van haar generatie in sterke observaties die doel treffen. En kwetsbaar durft ze te zijn.

Bijvoorbeeld in de manier waarop zij zingt over de missie naar Afghanistan in 'Jongen gaat het leger in'. Maar ook in wat haar zelf gevormd heeft in 'Boerderij'. Niet in het minst ook door de inbreng van producers Tjeerd Bomhof en Tom Pinters ontstaat hier een heel eigen en herkenbaar geluid: Roosbeef!

Haar observeren en het vermogen dat om te zetten in aansprekende, zeer eigentijdse popmuziek doet het beste verwachten voor de komende jaren. De jury heeft daar veel vertrouwen in en hoopt, door haar De Eerste Prijs toe te kennen, daar aan te kunnen bijdragen.'

Eerdere winnaars van deze bekendste prijs op het gebied van kleinkunst in Nederland zijn onder anderen Wouter Hamel, Wende Snijders, de Ashton Brothers, Alex Klaasen en Martine Sandifort, Marc-Marie Huijbregts, Thomas Acda, Trijntje Oosterhuis, Comedytrain, Vera Mann, Hans Liberg, Karin Bloemen en Purper.

Door onze redactie

Zie ook:

Groep(en)
» Roosbeef

Werk(en) - Artefacts
» De Eerste Prijs

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Roosbeef winnaar van De Eerste Prijs 2009 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap