theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel

Een foto expositie over de miljoenen varkens in Nederland

13-03-2009 - De stad Maastricht staat vanaf donderdag 2 april in het teken van het varken. Met een fototentoonstelling in de open lucht laat Stichting Varkens in Nood aan het publiek zien hoe sociaal en intelligent varkens zijn.

Ook wordt op confronterende wijze duidelijk hoe jaarlijks miljoenen varkens worden gebruikt om zo goedkoop mogelijk karbonades en hamlappen te produceren.

Op Plein 1992 staan tot en met zondag 26 april meer dan twintig imposante foto’s van gerenommeerde persfotografen. Middels de foto’s en de begeleidende teksten wordt het leven van varkens in de vee-industrie en de vrije natuur kleurrijk in beeld gebracht.

De foto’s laten varkens zien die vrolijk door de modder rollen, maar ook soortgenoten die het moeten doen met een metalen rooster. Een plaatje van een zeug die met haar biggen in het stro ligt, staat in schril contrast met dat van een zeug die klem ligt in een kraamhok en nauwelijks contact kan maken met haar kroost. Foto’s die doen glimlachen, maar ook foto’s die de schaduwkant van de Nederlandse vee-industrie blootleggen.

Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood, hoopt dat de foto’s een ontnuchterende uitwerking hebben op het publiek. ‘Veel mensen hebben nog altijd een romantisch beeld van de boerderij, maar de realiteit is helaas heel anders.

Wat velen niet weten, is dat Nederland naar verhouding de grootste vee-industrie ter wereld heeft. Nederland is - na de Verenigde Staten - de grootste exporteur van levende dieren ter wereld. De massaproductie steunt op de gedachte dat varkens productiemiddelen zijn en geen individuen met gevoel en emotie.’

Tijdens de foto expositie zijn geregeld medewerkers van Stichting Varkens in Nood aanwezig om bezoekers te voorzien van aanvullende informatie. De stichting, die zich sinds 1997 inzet voor de rechten van het varken, streek vorig jaar met de fototentoonstelling neer in Amsterdam.

Varkens in Nood is in 1997, ten tijde van de varkenspest, opgericht door de in 2008 overleden schrijver J.J. Voskuil. Nederland was, net als Voskuil, geschokt door de televisiebeelden en krantenfoto’s van de miljoenen varkens die in grijpers werden afgevoerd.

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel is van 2 t/m 26 april te bezichtigen op Plein 1992 in Maastricht.

Door Yvette Gumbs

Zie ook:

Artikel(en)
» Yvonne Kroonenberg opent expositie Varkens in Nood

Evenement - geweest:
» Varkens - Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel: Maastricht

Locatie(s):
» Plein 1992

Person(en)
» J.J. Voskuil

Groep(en)
» Stichting Varkens in Nood

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap