theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Tentoonstelling Letterontwerper Obama-campagne

10-02-2009 - De Amerikaan Tobias Frere-Jones, in 2006 winnaar van de Gerrit Noordzij prijs en tevens ontwerper van de letter gebruikt voor de Obama-campagne, opent op vrijdag 6 maart zijn overzichtstentoonstelling in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Tevens reikt hij die dag de Gerrit Noordzij prijs (GNp) 2009 uit, samen met Jack Verduyn Lunel, directeur van de KABK, aan Wim Crouwel.

Crouwel is een van Nederlands meest toonaangevende ontwerpers en ontvangt de prijs vanwege zijn prestaties op het gebied van letterontwerpen, lesgeven en publiceren.

Tobias Frere-Jones maakte in zijn carrière vele letterfamilies, maar is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn letterontwerpen voor Amerikaanse kranten zoals Poynter, de ook in Nederland vaak gebruikte Interstate en niet te vergeten de onlangs toegepaste Gotham, voor de campagne van Obama.

Samen met zijn compagnon Jonathan Hoefler, waarmee hij Hoefler & Frere-Jones oprichtte, werkte hij o.a. voor The Wall Street Journal en The New York Times Magazine. Frere-Jones doceert letterontwerpen aan de universiteit van Yale en publiceert regelmatig in diverse vooraanstaande tijdschriften.

Grafisch vormgever Wim Crouwel staat bekend om zijn systematische en geordende aanpak. Tot 1980 stond hij aan het roer van het ontwerpbureau Total Design. Crouwel maakte tevens vele affiches, catalogi en tentoonstellingen voor het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1973 werd hij bijzonder hoogleraar industriële vormgeving aan de Technische Universiteit te Delft en in 1981 directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. In 1998 was hij waarnemend directeur van Museum Meermanno.

Na belangrijke prijzen zoals de Piet Zwart Prijs van de BNO in 1991 en de Oeuvreprijs Vormgeving van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst in 2004, kan Crouwel nu de Gerrit Noordzijprijs, die eens in de drie jaar door een deskundige jury wordt toegekend, op zijn naam zetten.

De Gerrit Noordzij prijs is een initiatief van de Master opleiding Type and Media van de KABK in samenwerking met Museum Meermanno te Den Haag onder auspiciën van de dr. P.A. Tiele-stichting. De Gerrit Noordzij prijs werd achtereenvolgens uitgereikt aan Gerrit Noordzij, Fred Smeijers, Erik Spiekermann en Tobias Frere-Jones.

De overzichtstentoonstelling van Tobias Frere-Jones vindt plaats in de KABK Galerie van 6 tot en met 28 maart 2009.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Barack Obama wint Nobelprijs voor de Vrede

Locatie(s):
» Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK)

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Tentoonstelling Letterontwerper Obama-campagne lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap