theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Nieuwe theatergezelschap voor Utrecht

De Utrechtse Spelen

28-01-2009 - Sinds 27 januari 2009 heeft Nederland er een groot nieuw theatergezelschap bij: De Utrechtse Spelen. Een historisch moment, zo stelde artistiek directeur Jos Thie tijdens de feestelijke openingsavond in de Stadsschouwburg Utrecht.

Voor het eerst in haar geschiedenis huisvest Utrecht een groot theatergezelschap, één van de acht in Nederland.

Het Utrechtse theatergezelschap de Paardenkathedraal, geliefd bij een groot publiek om haar hoogwaardige theaterproducties , gaat op in De Utrechtse Spelen. De naam De Paardenkathedraal blijft echter behouden voor het eigen theater.

Het nieuwe gezelschap kiest nadrukkelijk Utrecht als podium en als bron van inspiratie en zal zich op vijf verschillende podia in de stad en provincie aan het publiek presenteren.

Het eigen theater De Paardenkathedraal, de karakteristieke voormalige manege van de faculteit diergeneeskunde, is een van die podia. Daar zal De Utrechtse Spelen voorstellingen programmeren van de hand van Jos Thie en andere, vooral Utrechtse theatermakers .

De eerste productie daar is The Beauty Queen of Leenane, een coproductie met Albert Verlinde en Roel Vente (V&V Entertainment), met onder andere "Nelly Frijda" en Waldemar Torenstra in de hoofdrollen.

In de Stadsschouwburg Utrecht zal de Utrechtse Spelen ieder seizoen één grootschalige en exclusieve productie neerzetten in een serie van minimaal vier weken. Aankomende zomer is dat een spectaculaire en flamboyante uitvoering van De Ingebeelde Zieke van Molière met Loes Luca en "Paul R. Kooij" in de hoofdrollen.

De Utrechtse Spelen zal niet alleen actief zijn in theaters maar ook op andere locaties. Volgend jaar staat een grootschalige voorstelling op een buitenlocatie in de provincie Utrecht op de agenda. In 2011 presenteert De Utrechtse spelen een multidisciplinair evenement op een industriële locatie in de stad waarin met jonge theatermakers, videokunstenaars, muzikanten, dansers en acteurs wordt samengewerkt.

Artistiek directeur Jos Thie is een veelzijdig en gewaardeerd theatermaker. Hij wordt gezien als de grote deskundige op het gebied van locatietheater. Zijn ideaal is een gemeenschap die gezamenlijk, door het beleven van een theatervoorstelling , reflecteert op de belangrijkste thema’s van onze tijd. Met De Utrechtse Spelen wil hij elke inwoner van de stad en provincie Utrecht bereiken.

Door Yvette Gumbs

Zie ook:

Artikel(en)
» Audities voor jongerenproductie De Utrechtse Spelen

Evenement - geweest:
» The Beauty Queen of Leenane

Groep(en)
» De Paardenkathedraal
» De Utrechtse Spelen

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Nieuwe theatergezelschap voor Utrecht lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap