theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Kunstwerk Hans Truijen siert café SCHUNCK-Glaspaleis

14-01-2009 - Sinds een aantal weken wordt de wand van café SCHUNCK-Glaspaleis opgesierd door werk van de in 2005 overleden kunstenaar Hans Truijen; een collagewand geïnspireerd op de negrospirituals, jazz en blues.

De collagewand is een bruikleen van Mondriaan Zorggroep. Het werk was voorheen te zien in een ontmoetingsruimte van Psychiatrisch centrum Vijverdal Maastricht en prijkt nu na een renovatie in ieder geval het komend half jaar aan de wand van het SCHUNCK-café.

Hans Truijen over de collage: "Het is geïnspireerd op de negrospirituals, de Jazz en de Blues. Ik heb er vergeelde portretten uit de tijd van de opkomst van de Jazz uit New Orleans in verwerkt. Met een soort herfstig landschap ertussen. Een portret van Mahalia Jackson kijkt naar een portret van een blanke vrouw met heel grote ogen. Het is misschien ook iets apocalyptisch. Uit een wolk komt een portret van een trompettist in wie je dan Louis Armstrong kunt herkennen."

"Daarbij komt een grote clown die het publiek een hand toereikt. Het clowneske door het hele tafereel. Dat is misschien mijn figuur, de kunstenaar als voordanser. Je mag nu ook dat clown-idee eruit halen. De achtergrond is bijna grafisch door het gebruik van aluminium."

Hans Truijen studeerde in 1955 Cum Laude af aan de Jan van Eyck Academie, waarna hij als kunstenaar diverse werken maakte. Bekend werk van Truijen is o.a. de beglazing van de kerk in Hulsberg (1959), de Pop-art ramen voor de St. Martinuskerk te Wijck-Maastricht (1968), een collagewand voor Invia-ziekenhuis Sittard (1969), een collagewand voor het GAK Maastricht (1973), schilderingen in de Romaanse Catharinakapel te Oud-Lemiers (1978) en het glas-in-lood raam van station Heerlen (1986).

Door onze redactie

Zie ook:

Locatie(s):
» SCHUNCK-Glaspaleis

Person(en)
» Hans Truijen

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Kunstwerk Hans Truijen siert café SCHUNCK-Glaspaleis lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap