theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Museum Catharijneconvent ontvangt schitterende monstrans

14-11-2008 - Museum Catharijneconvent heeft een schitterende, achttiende-eeuwse monstrans in langdurig bruikleen ontvangen uit het bezit van de RK Parochie van de Heilige Drie-eenheid (Boomkerk) in Amsterdam.

Deze unieke, zilver vergulde monstrans is vanaf vrijdag 14 november te zien in de Schatkamer van het museum. De monstrans van bijna een meter hoog is gemaakt omstreeks 1725 en rijkelijk voorzien van vijf diamanten sierstukken.

Deze sierstukken zijn samengesteld uit kostbare sieraden die ooit door rijke Amsterdamse dames ter ere van deze monstrans zijn geschonken. Aan de monstrans van de Boomkerk werden echter zoveel juwelen geschonken dat het teveel werd om ze er allemaal aan te hangen. In 1887 liet de pastoor daarom deze sieraden door de Rotterdamse goudsmid H.M. Boers omwerken tot passende sierstukken voor de monstrans. En dat alles - toen al - uit liefde voor God.

De Boomkerk was de belangrijkste katholieke kerk in Amsterdam in de 18e eeuw. Anna de la Naye schonk in 1760 de monstrans uit familiebezit aan priester Jacobus van der Hoeven - ‘verbeeldend ’t mirakel van Amsterdam met een halve maentje en dito kruis’. Een toepasselijk geschenk aan een kerk op deze plek. De Boomkerk (hier staat nu V&D op het Rokin) stond namelijk op nog geen 100 meter afstand van de plek waar in 1345 het zogenaamde ‘Mirakel van Amsterdam’ had plaatsgevonden.

De gewijde hostie was toen uitgebraakt door een zieke man, waarna het braaksel in het haardvuur was gegooid. De hostie was echter niet verbrand, maar bleef op miraculeuze wijze in het vuur zweven. Dit wonder maakte Amsterdam tot een belangrijk bedevaartcentrum in de late Middeleeuwen. De Stille Omgang die elk jaar medio maart in Amsterdam wordt gelopen, heeft ook met dit mirakel van doen.

In 1911 verhuisde de parochie naar Amsterdam-West en alle kunstschatten werden destijds meegenomen naar de nieuwe locatie. Deze monstrans verdween in de kluis en is sindsdien zelden getoond. Ter gelegenheid van 2008 Jaar van het religieus Erfgoed is besloten om deze uitzonderlijk mooie en rijke monstrans voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Binnen de rooms-katholieke traditie is een monstrans een belangrijk object. Het is altijd een voorwerp gemaakt van edelmetaal, waarin achter een cirkelvormig, glazen venster de gewijde hostie wordt getoond. In het katholicisme is deze gewijde hostie het Lichaam van Christus en dus het allerheiligste. Om dit allerheiligste op gepaste wijze te eren, wordt een monstrans niet alleen van de meeste waardevolle materialen gemaakt. Ook het schenken van kostbare sieraden aan een monstrans, die vervolgens daaraan werden bevestigd, was gebruikelijk.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Expositie Allemaal Engelen wegens succes verlengd

Locatie(s):
» Museum Catharijneconvent
» De Boomkerk

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Museum Catharijneconvent ontvangt schitterende monstrans lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap