theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

De Kinderboekenweek 2009

10-11-2008 - De Kinderboekenweek 2009 wordt de lekkerste Kinderboekenweek ooit. Onder het motto Aan tafel! - eten en snoepen in kinderboeken zullen boeken centraal staan waarin door kinderboekenauteurs bedacht eten een rol speelt.
Fabians Feest
Fabians Feest
Foto: kinderboekenweek

Gouden Griffelwinnaar 2008 Jan Paul Schutten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk. Het wordt een non-fictie boek over eten. De 55ste editie van de Kinderboekenweek is van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober 2009.

Eten, drinken en snoep heeft een speciale plaats binnen de kinderliteratuur. Naast non-fictie, zoals kookboeken voor kinderen, zijn eten, drinken en snoep veelvuldig te vinden in fictie. Auteurs laten binnen de eigen gecreëerde werkelijkheid graag en vaak de fantasie de vrije loop als het de inwendige mens betreft.

De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl eet 'snoskommers', Harry Potter snoept van 'Smekkies in alle Smaken' en volwassenen worden weer kind in Schmidt's Pluk van de Petteflet door het eten van 'hasselbramenjam'.

In de klassieker Het Boek van Luilekkerland (1912) van Chr. van Abkoude speelt voedsel de hoofdrol; waar de fontein wijn en limonade spuit, het snoep regent en de huizen van koek zijn. Een mooi voorbeeld is ook Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje? uit Hans en Grietje.

Of de boeken waarin het eten onlosmakelijk verbonden is met de hoofdpersoon zoals de honing in Winnie de Poeh of de snoephartjes met tekst in de boeken van Lena Lijstje, die Lena helpen antwoord te vinden op haar vragen.

Het thema van de Kinderboekenweek 2008 was poëzie onder het motto ZINNENVERZINZIN. Dit is de titel van een gedicht dat Joke van Leeuwen speciaal voor deze Kinderboekenweek heeft geschreven.
Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Gouden Griffel 2008 voor Kinderen van Amsterdam
» Hoera voor de Kinderboekenweek
» 80ste Boekenweek
» kinderboekenweek 2015
» 2016 Jaar van het Boek

Person(en)
» Jan Paul Schutten

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


De Kinderboekenweek 2009 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap