theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Oud & Nieuw 2008 - 2009

06-12-2008 - Happy New Year, Gelukkig Nieuwjaar, Shubho Nobobosho, Xin Nian Kuai Le, Sretna Nova Godina, Hapi Ni E Ie, Hyvää Uutta Vuotta, Bon Année, Glückliches Neues Jahr, Nutan Varsha Bhib Nandan, Shana Tova, Naya Saal Mubaarak, Felice Nuovo Anno, Akemashite Omedetou Gozaimasu, Mwaka Mweru, Sehe Bokmanee Bateuseyo, Kulika Omuwaka, Mwaka o Mwero, Feliz Novo Ano, Makorokoto Ne Gore Dzua, Feliz Año Nuevo, Nakutakia Heri Ya Mwaka Mpya, Ngikufisela Unyaka Omusha Omuhle, Šťastný Nový Rok, C HoвьIм Гodoм, Cpeнa Hoвд Toдинa.

Het feest dat bij oud en nieuw hoort kent een lange traditie. Al vanaf de vroege oudheid zijn er heidense gebruiken bekend die lijken op ons nieuwjaarsfeest. De natuur kwam weer tot leven en de dagen werden langer, voor mensen in de oudheid was dit een teken dat er een nieuwelevenscyclus was aangebroken. De donkere dagen waren voorbij en het licht kwam weer terug.

Toen het Christendom de overhand begon te krijgen in Europa wilde de kerk het liefst een einde maken aan de heidense gebruiken, zij riepen daarom 1 januari uit tot algemene bid- en boetedoeningsdag. De datum 1 januari lijkt voor ons nu vanzelfsprekend maar was dat vroeger niet, de datum werd gekozen omdat het 8 dagen na de geboorte van Jezus was en traditioneel worden jongentjes volgens het joodse geloof 8 dagen na hun geboorte besneden.

Het lukte de kerk echter niet de nieuwjaarsfeesten uit te bannen, veel volken bleven vasthouden aan hun tradities met veel licht en geluid om de boze geesten te verjagen en feestvreugd om de aanbrekende lente te vieren. Het probleem was echter dat iedereen het nieuwejaar op een andere datum vierden, daarom besloot de Spaanse landvoogd Requesens in 1575 dat het nieuwe jaar officieel op 1 januari begon.

De Babyloniërs brachten rond 2600 v. Chr. een koningsoffer. Ze meenden dat op nieuwjaarsdag de koning het mikpunt van de goden zou zijn, dus vervingen ze de koning tijdelijk door een slaaf of een ter dood veroordeelde, reden hem als koning rond en offerden hem ten slotte. Zo werd het kwaad een jaar afgewend.

De oude Germaanse oud-en-nieuwviering werd in de winter gevierd, duurde 12 dagen en nachten en heette 'joelfeest'. Het joelfeest begon op 25 december, als de dagen gingen lengen, en duurde tot 6 januari, het huidige Driekoningen. Rond de 8e dag, ofwel 1 januari, was het hoogtepunt met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken. In hedendaagse paganistische religies (o.a. Wicca) wordt Yule gevierd rond 21 december.

Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 44 v. Chr. de Juliaanse kalender invoerde, vanaf die tijd was Nieuwjaar op 1 januari. De Romeinen offerden sindsdien op die dag aan de god Janus (waarnaar januari is genoemd) om hem mild te stemmen voor het aankomende jaar.

Door Yvette Gumbs

Zie ook:

Evenementen - geweest:
» Amsterdams Glorie
» Anouk met Oud & Nieuw Live op de Dam
» Awakenings New Years Special 2008-2009
» Blackout NYE 2009
» Booming Sexy New Years Vibe
» Club Extravaganza 0809
» Dag8! Nacht
» De Nationale Nieuwjaarsnacht 2008-2009
» Desire2Dance NYE 2008
» Dichterlijke Oudejaarsshow
» Dilemma NYE 2009
» Erotic New Years Vibe 2008
» Fierce, Flawless and Fabulous
» Grolsch Winterland
» Het Spoorwegmuseum : Winter Station
» Het Zwols Nieuwjaars Circus
» Het Internationaal Kerstwintercircus 2008
» IJsbaan Duiven
» Loveland NewYear
» Madurodam by Light
» Moulin Rouge New Years Eve 2008/2009 @ The Zebra, Amsterdam
» Nederlands IJssculpturen Festival 2008 - 2009
» New Year, New Beer!
» New Years Eve @ Baja Beach Club
» New Years Eve Party @ Waerdse Tempel
» Nieuwjaarsduik Scheveningen 2009
» Nieuwjaarsduik Katwijk 2009
» Nieuwjaarsduik Egmond aan Zee 2009
» Nieuwjaarsduik Bussloo 2009
» Nieuwjaars Salonconcerten
» Nightlife Circus 2008
» NYE @ Akhnaton: Heroes Convention
» NYE: Border Community, Crackhouse en meer!
» NYE @ de Ontmoeting
» NYE 2008: DirtyChique
» Oudejaarsshow 2008
» Oud & Nieuw @ Danzig
» Rotterdam Mascarada 2009
» Soigné NYE in Musk
» Stay Okay @ New Years Eve
» Swingsteesjun New Years Party
» Sylvesterparty @ Peppermill
» Toen & Nu
» Vaarwel 2008!
» Vlielandse Nieuwjaarsduik 2009
» WE ALL LOVE 80's & 90's - NYE Special
» Winter Efteling
» Winterparade Oud & Nieuw

Werk(en) - Artefacts
» Oliebollen van TheAgenda.nl

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Oud & Nieuw 2008 - 2009 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap