theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Ontdekking onbekend Mondriaanarchief

21-08-2008 - Het Mondriaanhuis in Amersfoort is door een genereuze schenking in het bezit gekomen van het archief van Anna Bergman, een vriendin van Piet Mondriaan. Over zijn vriendschap met de ongetrouwd gebleven Anna Bergman was tot nu toe niets bekend.

In het archief bevinden zich brieven van Mondriaan uit 1938 en 1939, foto’s, compositieschema’s, schetsen en catalogi. Ook bevat het archief de getypte oerversie van twee artikelen van Mondriaan. Het Mondriaanhuis zal in de loop van 2009 uitgebreid aandacht aan het Bergman-archief besteden.

Het archief bevat de eerste versie van twee artikelen die Mondriaan in 1934 schreef in zijn Parijse atelier aan de Rue du Départ: l'art nouveau, la vie nouvelle en La vraie valeurs des oppositions. Anna Bergman had deze twee typescripten van Mondriaan cadeau gekregen. Op het schutblad is te zien dat het de oerversie, nummer 1 is. De artikelen zijn gelardeerd met zijn handgeschreven correcties.

Mondriaan sterft in 1944. Twee jaar later probeert Anna Bergman l'art nouveau, la vie nouvelle te laten publiceren. Ook Mondriaans vrienden Mart en Olga Stam werken hieraan mee omdat ze het artikel beschouwen 'als een soort testament'. Het artikel is een utopisch pleidooi voor een nieuwe politieke en maatschappelijke orde, die haat en egoïsme zou doen verdwijnen. De nieuwe kunst zou de mensheid daarop moeten voorbereiden, de geesten moeten zuiveren om zo'n nieuwe orde te kunnen ontvangen.

Het artikel werd nooit in Nederland uitgegeven, hoewel alles daartoe was voorbereid en de Nederlandse en Engelse vertalingen klaar lagen. De uitgever zag er uiteindelijk van af, tot groot verdriet van de betrokkenen: Anna Bergman zelf, Mart en Olga Stam, en vertaalster Til Brugman. De rechten bleken bij Mondriaans enige erfgenaam Harry Holtzman te liggen. Deze had al in 1941 het artikel samen met Mondriaan herschreven en gaf het na diens dood uit, onder de titel 'Oppression and Freedom in Art'.

Het Mondriaanhuis, Museum voor Constructieve en Concrete Kunst is gevestigd in het geboortehuis van Piet Mondriaan. Naast tentoonstellingen over Mondriaan en zijn artistieke erfgenamen is er een bibliotheek en documentatiecentrum, open voor wetenschappers en publiek.


Door onze redactie

Zie ook:

Evenement - geweest:
» Lezing archief van Anna Bergman in het Mondriaanhuis

Locatie(s):
» Mondriaanhuis

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Ontdekking onbekend Mondriaanarchief lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap