theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Herdenking kindertransporten

in Nationaal Monument Kamp Vught

22-05-2008 - Op zondag 1 juni worden de zogenaamde ‘kindertransporten’ van 1943 in Nationaal Monument Kamp Vught herdacht. Omdat het dit jaar 65 jaar geleden is, wordt na de openbare herdenking een middagprogramma georganiseerd in samenwerking met de Stichting Sobibor.

In 2008 is het 65 jaar geleden dat tenminste1296 kinderen werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Zij waren van enkele dagen tot 17 jaar oud. Vanuit Vught werden zij op 6 en 7 juni 1943 via het doorgangskamp Westerbork zij in overgrote meerderheid, de meesten met hun moeder, naar Sobibor afgevoerd.

Rabbijn Binyomin Jacobs en Donald de Marcas leveren bijdragen aan het programma. De Marcas is ook wel bekend als de stem van het ANP-nieuws. De herdenking vindt plaats bij het kindermonument op het buitenterrein, waarin de namen van de kinderen zijn verwerkt.

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en het door Duitsland geannexeerde gebied. De SS had behoefte aan ruimte omdat de doorgangskampen in Amersfoort en Westerbork de toenemende stroom gevangenen niet meer konden verwerken.

In tegenstelling tot andere ‘buitenlandse’ kampen werd kamp Vught opgezet naar het model van andere kampen in nazi-Duitsland. Het kamp viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.


Door Yvette Gumbs

Zie ook:

Evenement - geweest:
» Herdenking kindertransporten

Locatie(s):
» Nationaal Museum Kamp Vught

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Herdenking kindertransporten lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap