theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

20 Jaar Gulliver: Konrád in Amsterdam

01-05-2008 - In december 2007 was het precies twintig jaar geleden dat vooraanstaande schrijvers en intellectuelen uit maar liefst 20 landen uit toenmalig Oost- en West-Europa op uitnodiging van Günter Grass een week te gast waren in het Hilton Hotel Amsterdam. Op 18 mei wordt wederom in het Hilton hier bij stilgestaan.

Zij spraken over de rol die kunstenaars en intellectuelen zouden kunnen spelen bij het voeren van een dialoog tussen de burgers van de toenmalige communistische staten en West-Europa. Na afloop van deze bijeenkomst was de oprichting van de werkgroep Gulliver een feit. Vanaf 1988 is Gulliver ondergebracht bij Felix Meritis.

Ondanks de Koude Oorlog slaagden de organisatoren erin mensen als Tadeusz Konwicki uit Polen, Andrei Voznesensky en Andrei Bitov uit de toenmalige Sovjet-Unie, Danilo Kis uit voormalig Joegoslavië en Augustin Buzura uit Roemenië in Amsterdam te krijgen. Met twee personen lukte dat niet: Václav Havel liet weten te vrezen dat hij wel een uitreisvisum zou kunnen bemachtigen, maar dan waarschijnlijk op de terugweg niet meer tot Tsjecho-Slowakije zou worden toegelaten. Hij stuurde wel een heimelijk opgenomen Super 8 filmboodschap.

György Konrád ontving weliswaar een uitreisvisum, maar niet voor de Gulliver bijeenkomst in Amsterdam. Daarom werd Konrád op een ander tijdstip uitgenodigd een lezing te geven over het Midden-Europese zelfbeeld in het Hilton Hotel Amsterdam. Na die gedenkwaardige week in Amsterdam hebben nog vele kleine en grotere bijeenkomsten plaatsgevonden, o.a. in het toenmalig Leningrad, Boekarest, Istanbul en Amsterdam.

Nu het bijna niet voorstelbaar is dat er ooit een Koude Oorlog in Europa heeft gewoed is het goed stil te staan bij de toekomstverwachting omtrent het huidige Europa. Het programma viert de invloed die de Gulliver bijeenkomsten en in het bijzonder de stad Amsterdam op de toenmalige en latere deelnemers hebben gehad. Speciale gast is de Hongaarse schrijver György Konrád. Hij zal lezen uit zijn novelle Amsterdam, die hij in 1999 in opdracht van Felix Meritis heeft geschreven.

Er zal terug worden geblikt op merkwaardige Gulliver bijeenkomsten in bizarre omstandigheden. Tevens wordt gesproken over de toekomstverwachtigingen omtrent het huidige Europa. Het programma wordt voorafgegaan door een compilatie van historische videofragmenten waarin onder meer Günter Grass en Václav Havel het woord tot het publiek richt.Door onze redactie

Zie ook:

Evenement - geweest:
» 20 Jaar Gulliver: Konrád in Amsterdam

Person(en)
» György Konrád

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


20 Jaar Gulliver: Konrád in Amsterdam lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap