theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Russische Iconen, Collectie Vozyakov verlengd

23-01-2008 - De expositie Russische Iconen, Collectie Vozyakov is verlengd tot en met zondag 24 februari. De tentoonstelling heeft in de afgelopen maanden een gestage stroom bezoekers naar de Mannenzaal in Amersfoort getrokken.

De omvangrijke collectie Russische iconen van ondernemer en verzamelaar Igor Vozyakov is in de Mannenzaal tentoongesteld in de sfeer van een Russisch Orthodoxe kerk.

De rode wanden en sacrale sfeer van de laat-middeleeuwse kapel waarin de Mannenzaal is gevestigd, laten de unieke en kostbare iconen op hun best uitkomen.

Heel bijzonder is de iconostase (iconenwand) die Museum Flehite heeft kunnen nabouwen met iconen uit de collectie van Igor Vozyakov. Bij de tentoonstelling is een omvangrijke catalogus met tientallen kleurenreproducties verschenen.

De Russische ondernemer en kunstliefhebber Igor Vozyakov (1967) bezit, naast een unieke collectie Fabergé-iconen en een omvangrijke collectie Vlaamse en Hollandse schilderkunst uit de zestiende en zeventiende eeuw, een uitgebreidecollectie Russische iconen uit de 15e tot en met de 19e eeuw.

In zijn iconencollectie bevindt zich een aantal topstukken, waaronder een icoon van de
Heilige Nicolaas uit circa 1400, een Heilige Chrysostomus met vita uit circa 1600 en een Fajoemportret van rond de vierde eeuw. De collectie Vozyakov was nog niet eerder in een museum te zien.

De oorsprong van de icoonschilderkunst is terug te voeren op de Romeins-Egyptische Fajoemportretten uit de eerste vier eeuwen na Christus. Deze natuurgetrouwe, op hout geschilderde portretten kregen overledenen mee op hun sarcofaag. De mummieportretten vormden een grote bron van inspiratie voor de eerste iconenschilders: woestijnmonniken die werkzaam waren in de 5e en 6e eeuw in het Sint-Catharinaklooster in de Sinaï.

De icoonschilderkunst is rond de tiende eeuw in Rusland terecht gekomen. In het welvarende Kiev huurde men in die periode hoog in aanzien staande Byzantijnse kunstenaars in om allerlei kunstvoorwerpen te maken.

Er ontwikkelde zich in de daaropvolgende eeuwen over heel Rusland een op Byzantijnse leest geschoeide religieuze kunstproductie, waarin iconen het belangrijkst waren. In steden als Novgorod, Moskou, Kazan, Vladimir-Soezdal en Pskov kwam de icoonkunst tot grote bloei.

De collectie Vozyakov biedt een representatief beeld van die wijdverspreide en stilistisch gevarieerde, Russisch Orthodoxe kunstproductie.Door onze redactie

Zie ook:

Evenement - geweest:
» Russische Iconen, Collectie Vozyakov

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Russische Iconen, Collectie Vozyakov verlengd lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap