theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Excuses van Youssef & Kamal

Fictief duo wil parodieren

04-01-2008 - Hiphopliefhebbers kennen allemaal Yousef & Kamal. Deze overduidelijke parodie op een rapgroep zette op internet enkele hiphoptracks waarbij onder andere Geert Wilders, Martin Gaus en Erwin Kroll werden gedist.

Geert Wilders deed echter twee keer aangifte tegen het duo vanwege vermeende dreigingen. Veel media doken er bovenop en daarbij werd niet vermeld dat het op een parodie ging. Dit zou de suggestie wekken dat Yousef & Kamal echt bestaan.

Nu besluit het 'duo' de handdoek in de ring te gooien. In een persbericht wordt het een en ander duidelijk gemaakt. Hieronder volgen enkele fragmenten uit dit persbericht. (met dank aan Statemagazine.nl)

De man achter Y&K is inderdaad een van "afkomst autochtone jongen", die niets kwaads in de zin heeft en de maatschappelijke onrust die veroorzaakt is, dan ook flink betreurt. Er is dus geen sprake van 2 Marokkaanse jongens die deze nummers met serieuze intenties maken. Wel is er een breed en zeer groot draagvlak onder zowel autochtone als allochtone jongeren, in zijn directe omgeving als ook op diverse muziekfora.

Y&K zijn inderdaad fictief, net zo fictief als de dreiging die Geert W. van hen ervaart. Ontstaan als parodie op Marokkaanse straatrap. Y&K behandelen een gevarieerd scala onderwerpen, van Erwin Kroll tot Lonsdale-jongeren en van nektasjes tot Geert W. Y&K nemen net als Geert W. geen blad voor de mond, echter doen zij dit overduidelijk met een knipoog, het gehele oeuvre is dan ook sterk satirisch te noemen. Een oeuvre dat naast Y&K ook 2 Surinaamse jongens, een neo-nazi en bejaarde typetjes omvat, allen met een creatieve, muzikale motivatie en met een flinke knipoog naar de realiteit. Humor en satire zijn - nogmaals - erg belangrijk voor de context van Y&K. Denk aan Borat, Hans Teeuwen en South Park.

De videoclip bij het nummer "Woensel" is geen weerspiegeling van de werkelijkheid, noch zijn de figuranten (al dan wel of niet herkenbaar in beeld) verantwoordelijk of aansprakelijk voor de geuite beledigingen in deze clip, noch was het de bedoeling de betreffende buurt in een negatief daglicht te stellen. De figuranten zijn slechts acteurs in dezen en dienen ook niet als anders te worden beoordeeld. Helaas worden er veel onwaarheden over de clip geschreven, zo zouden de jongens in de clip met vuurwapens zwaaien. Daarnaast zou Geert W. op het eind worden geëxecuteerd met een groot mes. Dit klopt beiden niet, er zijn geen vuurwapens (noch speelgoedwapens) gebruikt in de clip. Je ziet enkel jongens dansen met (figuur)zagen, een klein samoerai zwaard, een hockeystick, een breekijzer en een rubberen hamer; hetgeen eerder komisch is dan bedreigend.

Wat de executiescène betreft, is het nooit de intentie geweest om een Geert look-a-like neer te zetten, maar een willekeurig blond persoon die op een knullige manier wordt doorgezaagd. Er worden ook enkele beelden getoond van 11/9 en diverse geweldsdelicten, welke van het internet geplukt zijn. Deze zitten er enkel in om beelden bij de teksten toe te voegen op een absurde en extreme manier.

(...)

Y&K bieden hun excuses aan aan de Marokkaanse gemeenschap, voor de ongewilde deelname en bijdrage in de negatieve beeldvorming en de ontstane maatschappelijke onrust als direct gevolg van de clip "Woensel".

Geert W. heeft zelf met zijn aangifte en uitlatingen in de media, de situatie laten escaleren met deze nieuwe vorm van propaganda en daarmee ook het volk verontrust en bang gemaakt. Hij heeft gepoogd middels Y&K een bestaand schrikbeeld - dat is gebaseerd op onwetendheid en vooroordelen, tot een door de media geprojecteerde werkelijkheid te laten worden. De heer W. zou beter moeten weten, het is immers niet de eerste aangifte tegen een fictief duo. Toch koos hij ervoor hier een bedreiging uit te halen en daarmee willens en wetens deze ophef te veroorzaken.

(...)

Vervolgens heeft de media alles opgeblazen door het de 'executie-video' te noemen, hetgeen uiteraard onzin is. De clip gaat over de wijk Woensel, waar Y&K vandaan komen. De clipt oogt grimmig en kan door de vele geweldsbeelden, snelle montage, bruine kleurenfilter, veel beweging en lawaai als bedreigend worden ervaren. Dit was niet geheel de bedoeling, het is puur de stijl voor de clip die werd geambieerd. Het is namelijk ook een eerbetoon aan de traditie van de Franse rapvideo's. Het was een uitdaging de rustige wijken van Woensel uit te beelden als een Franse ghetto.

Ook de toon en woordkeus van de diverse nieuwsbronnen betreuren wij, is onjuist en neigt naar propaganda. De een na de ander neemt klakkeloos woorden van de ander over, zonder deze eerst te onderzoeken. Zonder een blik te werpen op de homepage van Y&K, waar de nuance van afspat om het heel voorzichtig uit te drukken (het lijkt erop dat de sensatielust het wint van de neutrale berichtgeving). Daar waar de NOS 2 jaar geleden Y&K leerde kennen en ditmaal dus wijselijk niet meedeed aan de berichtgeving hieromheen, lijkt RTL samen met diverse blogs en websites hier dan wel op in te willen gaan, dan wel desondanks deze informatie er toch voor gekozen hebben het pad van de ophef en aandachttrekkerij te nemen. Iets wat Y&K weliswaar ook hebben gedaan in bepaalde mate, ware het met een achterliggend idee.
Namelijk het transparant maken van de rechtse idealen die er voornamelijk op berusten, minderheden af te kunnen rekenen op inmiddels geïnternaliseerde (en verouderde) vooroordelen t.o.v. diezelfde minderheden. Vooroordelen die inmiddels keihard achterhaald zijn, maar sommigen blijkbaar op het net gebrand staan. Vooroordelen waarbij je je soms kunt afvragen, of de persoonlijke wens er überhaupt wel is om samen tot een mooie en gezonde samenleving te komen, waarin men daadwerkelijkheid zijn of haar vrijheid nemen en geven kan.

Y&K zijn artiesten, ze parodiëren en leggen soms problemen in de samenleving bloot.

Hoogachtend,

Y&K


Door Quirijn Foeken / Statemagazine

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Excuses van Youssef & Kamal lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap