theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

The Fish Pond Song

Part 1; The Lost Army

03-01-2008 - The Fish Pond Song is het eerste grote museale presentatie van het filmproject van Jeroen Kooijmans, waar hij nu drie jaar aan werkt. De film is een project dat in de komende jaren verder ontwikkeld zal worden in het Stedelijk Museum s-Hertogenbosch.

Voor deze eerste tentoonstelling in het Stedelijk Museum is een vertaling gemaakt van een lineaire film naar een grote installatie die als basis een architectonisch concept heeft. Dit concept bestaat uit 'folding houses' (vouwhuizen); dit zijn huizen die open en dichtgevouwen kunnen worden.

Als het huis dicht is, is het totaal gesloten (zonder ramen of deuren) en opengevouwen zijn het 2 open huizen. Het concept is geïnspireerd op oa. bloemen, schildpadden, kastelen en de deltawerken. Het open en sluiten vanwege licht/donker, kou/warmte, gevaar/geen gevaar. De huizen zullen afwisselend open en gesloten zijn voor de bezoeker. De filmprojecties worden zowel in als op en rond de huizen ingezet waardoor een monumentale filminstallatie ontstaat.

The Fish Pond Song handelt over een fantasie oorlog waarin een leger verdwaald is in een waterrijk gebied in het Brabantse landschap. Ze passeren op een bepaald moment het paradijs met badende maagden, maar herkennen dit niet als zodanig. Zonder dat er zich een duidelijk verhaal ontspint zijn er vele aanknopingspunten om op te gaan in de verschillende scènes. Zowel bij de opnames als in de montage is er veel aandacht besteed aan het ritme en melodie van het beeld: een ‘beeldharmonie’ zoals Kooijmans het zelf formuleert.

De carrière van Jeroen Kooijmans begon stormachtig, met het winnen van de NPS cultuurprijs (1998) en de grote interesse die er was voor zijn bijzonder nuchtere en ontwapenende videowerken die opvielen door hun sterke, visueel gerichte beeldtaal (films en installaties). In 2001 werd hij uitgenodigd voor een verblijf van een jaar aan het gerenommeerde PS1/MoMA studio program in New York.

Hij woonde uiteindelijk twee jaar in New York en de dramatische gebeurtenissen van 9/11, die hij letterlijk vanuit zijn raam kon gadeslaan, maakten een ontzaglijke indruk op hem. De wereldcrisis die daarop volgde had grote invloed op zijn werk en leverde een sterke nieuwe onderstroom op in zijn oeuvre: een zoektocht naar waarde en geloof in een nieuwe wereld.

The Fish Pond Song toont deze nieuwe verdieping van zijn werk, waarbij de allesomvattende thema’s geloof en ongeloof en goed en kwaad niet worden geschuwd. De beelden zijn immer nog krachtig en voor zichzelf sprekend maar vetter aangezet, gebruikmakend van theatrale interventies en de laatste high definition videotechniek. Ondanks de hemelbestormende onderwerpskeuze blijft de wereld die hij schept kalm en ingetogen, ogenschijnlijk alledaags met grote metaforische kracht.

Door onze redactie

Zie ook:

Evenement - geweest:
» The Fish Pond Song

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


The Fish Pond Song lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap