theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Review 'Il Trittico' - Opera Zuid

07-12-2007 - Opera Zuid brengt dit najaar Puccini's werk 'Il Trittico': een drieluik vol liefde, drama, jaloezie en de dood. theAgenda was erbij in de Stadsschouwburg van Utrecht.

In elk van de drie korte opera's die werden opgevoerd stond de dood centraal. De Volkskrant vatte het enkele weken geleden al samen als "Huiveren voor de dood, huilen om de dood, lachen met de dood".

Il Tabarro
Puccini gaf zijn drieluik de sfeer van Dante's trilogie mee: hel, vagevuur en hemel. In 'Il Tabarro' kan de vrouw van een binnenschipper haar liefde voor een van zijn knechten niet meer verborgen houden en wil ze haar affaire opbiechten. Haar man wacht haar echter op met het lijk van haar geliefde onder zijn mantel.

Suor Angelica
In 'Suor Angelica' treffen we een non aan, die in een klooster is gestopt omdat ze zeven jaar geleden ongetrouwd een kind kreeg. Nooit hoorde ze enig nieuws over de jongen, maar nu komt haar tante haar vertellen dat haar zoon twee jaar geleden gestorven is. Angelica pleegt zelfmoord, maar beseft wanneer ze stervende is, dat ze een doodzonde heeft begaan. Net voordat ze haar laatste adem uitblaast ziet ze in een visioen de maagd Maria met haar kind.

Gianni Scicchi
Er wordt feestgevierd op het nog warme lijk van een Buoso Donati, tot het moment waarop de familie erachter komt dat de man zijn hele bezit heeft nagelaten aan de paters in een naburig klooster. Om onder het testament uit te komen wordt buurman Gianni Scicchi ingeschakeld, die middels een list de beste delen van de erfenis uiteindelijk voor zichzelf weet te houden.

Rommelig
Regisseur Ben Davis had er klaarblijkelijk voor gekozen niet alleen van zwaar drama naar lichte komedie te gaan, maar ook een reis door de tijd te maken. 'Gianni Sicchi speelde zich daardoor af in 1999, wat het geheel, voornamelijk door het contrast tussen de moderne kleding van de acteurs en het decor (een oud dakterras in Florence), een ietwat rommelige indruk gaf.

Indrukwekkend
Het indrukwekkendste deel van het drieluik was zonder twijfel 'Suor Angelica'. Op de binnenplaats van een klooster, een decor dat deed denken aan het Sicilie van The Godfather, zong de Nederlandse soprane Francis Broekhuizen als getergde moeder de sterren van de hemel.

Al met al werd de gehele voorstelling door het volop aanwezige publiek in de Stadsschouwburg van Utrecht meer dan gewaardeerd.

Opera Zuid brengt dit jaar nog twee producties: Cendrillon - Assepoester en Il Barbiere di Siviglia.


Door Nicol Lodewick

Zie ook:

Evenementen - geweest:
» Cendrillon - Assepoester
» Il Trittico
» Il Barbiere di Siviglia

Groep(en)
» Opera Zuid
» Limburgs Symfonie Orkest

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Review 'Il Trittico' - Opera Zuid lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap