theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

Zoek!

Interview Ivo Victoria

Yvette Gumbs & Werner van de Wiel

meningen  |  uitnodigen  |  permalink
10-09-2009 - Onlangs werd de langverwachte debuutroman van Ivo Victoria (Hans van Rompaey) op Manuscripta gelanceerd. Het boek wist op ongewone wijze de aandacht op zich te vestigen.

Al in april van vorig jaar verdrongen maar liefst zeven uitgeverijen zich om dit boek te mogen uitgeven. Op dat moment waren er maar liefst zes pagina’s van dit boek geschreven. Een website, discussie in de pers en twitterberichten deden de rest. Nu ligt het boek dan eindelijk in de winkels.

Yvette Gumbs en Werner van de Wiel van theAgenda gingen met Ivo Victoria lunchen in Kingfisher Cafe Amsterdam, om over zijn boek 'Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)' te praten.
Ivo Victoria in gesprek met theAgenda
Ivo Victoria in gesprek met theAgenda
Foto: Gemasiul


TheAgenda:  Dit boek lijkt tamelijk autobiografisch, klopt dit?
Ivo VictoriaNiet in de zin dat er veel overeenkomsten zijn tussen mij en het hoofdpersonage. Het is wel zo dat mijn jeugd als het ware de klei heeft geleverd waaruit ik boek heb gekneed.

Het is wel een bewuste keuze om de hoofdpersoon Ivo Victoria te noemen, om de hoofdpersoon de naam te geven van een schrijver die niet eens zo heet. Dit sluit mooi aan bij de thematiek van het boek.

TheAgenda:  Waarom heb je gekozen voor dit thema, het terugkijken en afrekenen met je jeugd?
Ivo VictoriaHet is een vrij universeel gegeven om wanneer je ouder wordt om terug te kijken naar je verleden. Vaak zie je dat hele kleine zaken van grote invloed op je leven kunnen zijn. Wanneer je jong bent ligt alles heel open, en dat is een gegeven wat me zeer aanspreekt.

Dat heeft ook wel parallellen met deze huidige periode, waar ook alles weer openligt. Vaak kom je mensen tegen die zich op obsessieve wijze vastdraaien in hun vaste gewoonten.

“Met mijn website heb ik getracht met het publiceren van fragmenten toch een potentieel publiek aan te boren. Ik vind wel dat je daar integer in moet zijn. Ik wil op basis van inhoud mensen bereiken, ik ga mijn boeken niet bij de aankoop van een wasmachine weggeven.”

TheAgenda:  Dit is je debuut, wat deed je hiervoor eigenlijk?
Ivo VictoriaIk heb jarenlang in bandjes gespeeld. De laatste band was 'Camino'. Verder heb ik voor platenmaatschappijen gewerkt, en ben ook voor LowLands werkzaam geweest: eerst als publicitair medewerker, daarna heb ik als projectleider me met de organisatie beziggehouden.

TheAgenda:  Altijd de drang gehad te schrijven?
Ivo VictoriaWel de drang om te creëeren. Ook vond ik het prettig om teksten te schrijven. Toen ik in 2004 stopte met de band ben ik begonnen met het schrijven van weblogs.

Ik vond het altijd leuk te schrijven, maar was altijd druk met muziek. Omdat ik toen al in Amsterdam woonde en de band in Antwerpen, reed ik drie keer in de week op en neer. Ik had dus ineens veel tijd over.

TheAgenda:  Heeft de keuze om te schrijven over je verleden ook te maken met het feit dat je alweer geruime tijd in Nederland woont?
Ivo VictoriaWanneer je niet langer meer in België woont, ga je toch op een andere manier naar je land kijken. Het is nog altijd thuis, maar je kan er ook met meer distantie naar kijken.

België is een beetje een vreemd land met een beetje een gek politiek systeem. Het is eigenlijk op een heel kunstmatige manier samengesteld. Waneer je daar woont vind je dat heel geestig, maar nu ik in Nederland woont vind ik het soms wel een beetje triest.

Anderzijds staat België als klein land ontzettend open voor invloeden van buitenaf. Daarom is men in België ook erg creatief; het is zo klein dat je wel iets heel eigens zal moeten maken, omdat België eigenlijk te klein is om te overleven. Om ook in het buitenland aan de bak te komen moet je je onderscheiden.

TheAgenda:  Wielrennen is erg belangrijk in het boek. Zelf ook een groot liefhebber?
Ivo VictoriaVroeger was ik enorm fan van Lucien van Impen, de laatste Belgische tourwinnaar. Verder keek ik vaak, maar heb mezelf daarin niet veel verder ontwikkeld. Ik kwam niet veel verder dan een beetje rondfietsen met mijn vrienden, het is echt iets wat bij mijn jeugd hoort.

Na alle dopingverhalen ben ik een beetje afgehaakt. Verder heb in ook eens een nonfictie verhaal over Van Impen (Dansen tegen de hellingen op) geschreven in De Muur, een literair tijdschrift van o.a. Mart Smeets.

TheAgenda:  De lay-out van je boek lijkt erg op die van LowLands.
Ivo VictoriaKlopt, is van dezelfde ontwerper. Ik ben er dan ook erg blij mee.

TheAgenda:  Hoe is het hele schrijfproces bevallen?
Ivo VictoriaIk heb er enorm van genoten. Ik wist tevoren behoorlijk goed wat ik ging doen. Ik ben met al mijn freelance werk gestopt en heb me volledig op het schrijven gestort.

Natuurlijk kan het een beetje eenzaaam zijn en je word wel een beetje autistisch, maar ik vond het prachtig om te doen. Het moeilijkste vond ik de ‘montage’ van het boek. Ik schrijf nogal fragmentarisch, en ik vond het samenstellen nog het meest lastig.

Laatst zag ik een videoblog van Ronald Giphart waarin hij zijn schrijfproces vastlegt, en ik zag daar een enorm bord met papiertjes hangen, vol met teksten en ideeën. Zo ga ik ook te werk.

Ik werk vrij gedisciplineerd van 's ochtends vroeg tot een uur of twee. Tijdens het schrijven komen ook nieuwe ideeen. Pas later hou ik me bezig met de structuur.

TheAgenda:  Heb je de titel zelf bedacht?
Ivo VictoriaJazeker. Hij is vrij lang, maar valt wel op nietwaar? Ik ben blij dat de uitgeverij hiermee akkoord ging, dat wil nog wel eens anders lopen.

TheAgenda:  Heb je een druk schema nu het boek uit is?
Ivo VictoriaJa, de uitnodigingen voor programma’s en interview-aanvragen lopen nu wel langzamerhand binnen. Je moet er wel aan mee doen om een lezerpubliek te creeëren.

Komend uit de muziekwereld heeft het me verbaasd hoe weinig uitgeverijen hieraan doen. Van de 90 titels die debuteren flopt 95%, maar wordt ook veroorzaakt omdat men er weinig aan doet om vraag te creeëren.

Waarom zouden mensen een boek kopen van een schrijver waarvan ze nog nooit hebben gehoord? We hebben enkele literaire tijdschriften, maar die worden vooral door professionals gelezen.

Met mijn website heb ik getracht met het publiceren van fragmenten toch een potentieel publiek aan te boren. Ik vind wel dat je daar integer in moet zijn. Ik wil op basis van inhoud mensen bereiken, ik ga mijn boeken niet bij de aankoop van een wasmachine weggeven.

TheAgenda:  Lees je nu veel recensies?
Ivo VictoriaValt mee, maar je ontkomt er niet aan. Het is toch de mening van een individu, dus het doet me niet zoveel, al is het prettig wanneer het goed ontvangen wordt.

Wat ik wel interessant vind is hoe mensen de tekst interpreteren en lezen, dat kan je later ook wel weer gebruiken.

TheAgenda:  Het boek wordt naast Manuscripta ook in België gelanceerd?
Ivo VictoriaJa, op de jaarmarkt in Edegem. Dat vond ik wel leuk omdat deze markt ook een rol in het boek speelt. Daar zal ik vast nog enkele mensen van vroeger tegenkomen.

TheAgenda:  Zoals het einde van je boek dus. Bedankt voor dit gesprek.


Ivo Victoria heeft voor zijn boek de website Endathetmespijt.nl gelanceerd waarop je je eigen bekentenis kan maken en elke week kans maakt 'Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)' te winnen.


Zie ook:
» Literaire evenementen 2009
» Literaire evenementen 2010
» TheReview: Ivo Victoria
» Ivo Victoria
» Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)Interview Ivo Victoria lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nl


1. Interview Ivo Victoria
Onlangs werd de langverwachte debuutroman van Ivo Victoria (Hans van Rompaey) op Manuscripta gelanceerd. Het boek wist op ongewone wijze de aandacht op zich te vestigen. Al in april van vorig jaar verdrongen maar liefst zeven uitgeverijen zich om dit boek te mogen uitgeven. Op dat moment waren er maar liefst zes pagina’s van dit boek geschreven. Een website, discussie in de pers en twitterberichten deden de rest. Nu ligt het boek dan eindelijk in de winkels. Yvette Gumbs en Werner van de Wiel van theAgenda gingen met Ivo Victoria lunchen in Kingfisher Cafe Amsterdam, om over zijn boek 'Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)' te praten.
2. Interview Lil' Louis
Publiciteit heeft Lil' Louis altijd gemeden, dus toen DJBroadcast de mogelijkheid kreeg om deze levende, maar ietwat geheimzinnige house legende - per email, hij doet niet aan interviews - enkele vragen te stellen, gingen we graag op het aanbod in. Voor een schrijver is Lil' Louis een man van weinig woorden.
3. Interview met Patrick van Rhijn en Nina June
Patrick van Rhijn schreef de roman, Nina June zong het liedje. Vaderstad en Wonderwater zijn een succes. Vaderstad is het eerste boek ter wereld mét een soundtrack én videoclip. Een interview met het veelbelovende duo. Over hun ambities, toekomstplannen en vooral over hun eigen Wonderwater.
Recentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek


login
loginnaam
wachtwoord

Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?


  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap