theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > groepen

Midnight Oil

1971 tot 2002, Australië
Type: Performance > Muziekgroep
Genres: Rock
Midnight Oil was een Australische hardrock- / punkband, die actief was van 1971 tot en met 2002. De band stond bekend om de indrukwekkende live-optredens en het politieke activisme van de leden.

De band bestond uit leadzanger Peter Garret, drummer Rob Hirst, gitarist en toetsenist Jim Moginie en gitarist Martin Rotsey. De plek van basgitarist werd achtereenvolgens bezet door Andrew James (1971-1980), Peter Gifford (1980-1987) en Bones Hillman.

De band begon onder de naam 'The Oils' als progressieve rockband, maar veranderde al snel van naam en van stijl: 'Midnight Oil' speelde agressieve punk/hardrock. Ze waren in het begin vooral populair onder de surfers van de oostkust van Australie.

Alhoewel de schare fans zich vrij snel uitbreidde, besteedden de Australische radio-zender nauwelijks aandacht aan bands als Midnight Oil. De mannen lieten zich hier niet door van de wijs brengen en ze hielden hun fans tevreden met een constante tour van spetterende live-concerten.

In 1982 beleefde Midnight Oil de langverwachte doorbraak in Australie met het album '10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1'. Daarop staan onder meer de nummers 'Power and the Passion' en 'Read About It'. Veel nummers op de plaat waren een aanklacht tegen het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten.

In 1984 volgde het album 'Red Sails in the Sunset', waarop opnieuw werd geageerd tegen politici, consumentarisme, de dreiging van een atoomoorlog en de bedreiging van het milieu.

In 1985 trok de band, samen met de uit Aboriginals bestaande Warumpi Band, een paar maanden door het Australische platteland. Hier traden ze op voor groepen Aboriginals. De bandleden waren geschokt over de omstandigheden waaronder de Aboriginals leefden en maakten op basis daarvan het album 'Diesel and Dust' (1987).

Dit album zou, mede dankzij de hitsingle 'Beds Are Burning' hun internationale doorbraak betekenen. Ook de nummers 'The Dead Heart' en 'Put Down That Weapon' staan op deze plaat. Ook de volgende albums, 'Blue Sky Mining' en 'Earth and Sun and Moon', werden internationaal goed ontvangen.

Nadat de bandleden zich steeds meer gingen bezighouden met politiek activisme, verkochten hun albums buiten Australie echter minder goed.

Tijdens hun optreden voor de afsluiting van de Olympische Spelen in 2000 speelde Midnight Oil in kleding waarop 'sorry' stond. Het was een sneer naar de Australische premier Howard, die weigerde excuses te maken tegenover de Aboriginal gemeenschap vanwege alles wat hun in het verleden is aangedaan.

In december 2002 verliet zanger Peter Garrett de band om zich helemaal te gaan wijden aan zijn politieke aspiraties. Hij werd in 2004 parlementslid en in 2007 zelfs minister voor de Labor Partij.

De overige bandleden bleven samenwerken, maar niet meer onder de naam 'Midnight Oil'. Op 29 januari 2005 trad de band nog een keer samen met Peter Garrett op tijdens een benefietconcert voor de slachtoffers van de Tsnunami in Zuid-Oost Azie.Zie ook:
Leden:
» Peter Garrett
Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Midnight Oil

Rockster wordt minister
29-11-2007 Peter Garrett, de vroegere leadzanger van de band Midnight Oil, is vandaag in zijn geboorteland benoemd tot minister in het nieuwe Australische kabinet. ...lees meer

Midnight Oil - informatie, agendas, shows, nieuws


Midnight Oil lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap