theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > groepen

Thin Lizzy

1969, Ierland
Type: Performance > Muziekgroep
Genres: Rock
Legendarische Ierse rockband rond zwarte zanger /bassist Phil Lynott. Deze band wist als heavy rockband een brug te slaan tussen zware gitaren, folk, funk en melancholie. Hun twin gitaarsound was van invloed op hele generaties rock en metalbands.

In 1969 werd Lizzy opgericht in Dublin door Lynott, drummer Brian Downey en gitarist Eric Bell. Al snel was er sprake van een zekere status in eigen land, de eerste lp’s waarop nog vollop geexperimenteerd werd met stijl en richting verkochten echter matig. Totdat hun versie van de folk klassieker, 'Whiskey in the jar' eigenlijk tegen de zin van de band een grote hit werd in zowel Engeland, Ierland als op het continent. Het succes van 'Whiskey in the jar' was voor de band eigenlijk een zegen en een vloek, de band kreeg flinke bekendheid maar niet vanwege hun eigen werk.

In 1974 Stapt Bell uit de band vanwege onenigheid over de richting waarin de band zich bewoog. Hierna worden twee nieuwe gitaristen geintroduceerd, Scott Gorham en Brian Robertson waarmee Thin Lizzy’s unieke gitaarsound ontstaat.

Vanaf het album 'Fighting' begint de band echt door te breken, het is echter klapper, 'Jailbreak' die een jaar later zorgt voor wereldsucces. Op dit album staat klassieker, 'The Boys are Back in Town' en komt de band zowel muzikaal als tekstueel tot wasdom. Live heeft de band dan al de reputatie een van de beste bands van het moment te zijn, hun heavy sound en Lynott’s gevatte rock attitude met een knipoog zorgt voor volle zalen.

Opvolger, 'Johnny the Fox' zorgt in het zelfde jaar voor meer succes. Hun Live album, 'Live and Dangerous' laat de band op zijn best horen, word een wereldsucces en is tot op heden een van de beste live albums ooit.

Drank en drugs beginnen inmiddels hun tol te eisen, optredens moeten worden gecanceled en de sfeer in de band word minder en minder. Robertson moet na een bargevecht de Amerikaanse tour afzeggen en word vervangen door Gary Moore.

Met Moore word album klassieker, 'The Black Rose' opgenomen. Het album dat zowel muzikaal als tekstueel bol staat van thema Ierland is een instant klassieker. Het single 'Waiting for an Alibi' word een grote hit.

Moore word hierna snel weer vervangen door uiteindelijk Snowy White waarmee twee redelijk succesvolle albums opgenomen worden, 'Chinatown' in 1980 en 'Renegade' in 1981.Het niveau van voorgaande platen wordt echter niet gehaald.

In 1983 maakt de band 'Thunder and Lightning' met gitaartalent John Sykes het is het meest heavy album van de band ooit. De plaat krijgt goede pers en een comeback op het hoogste podium is een feit. Einde van dat jaar word Thin Lizzy echter ontbonden, Drugs en aanverwanten zorgen voor een definitief einde.

In 1986 komt Lynott te overlijden aan de gevolgen van langdurig drugsgebruik. In 1999 besluiten oude bandleden ter ere van hun overleden bandleider weer te gaan touren onder de naam Thin Lizzy, dit om de aandacht te vestigen op de niet geringe erfenis van Lynott. Hieruit volgt een goed ontvangen livealbum.

Na een groeiende aandacht voor het werk van Lynott bij jong en oud word in 2005 een standbeeld onthult in een van de drukste straten van Dublin ook volgt er een postzegel. Dit alles om de eerste Ierse rockheld te eren.

Thin Lizzy blijft touren en staat in 2007 ook weer op het Arrow Classic rock-festival.

Trivia:
Thin Lizzy was de enige 70 rockband die niet op de korrel genomen werd door de punkscene. Lizzy's attitude, drugsgebruik en vechtpartijen zorgden voor gepast respect en een vriendschap met o.a de Clash en De Sex Pistols. De beroemdste foto van Sid Viscious is genomen op Lynnot's toilet.
Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Thin Lizzy

Review Arrow Rock Festival
03-07-2007 Het was de hele week slecht weer geweest, maar de weersverwachting voor zaterdag 30 juni was gunstig voor een lekker dagje hardrock in de openlucht: Arrow Rock Festival. TheAgenda was erbij. Lees hier het verslag vanuit Biddinghuizen. ...lees meer

Shows van Thin Lizzy

geweest Arrow Rock Festival 2007
rock festival
geweest Bospop 2008
festival
geweest Bospop 2011
festival
geweest Graspop Metal Meeting 2007
geweest Thin Lizzy
rock

Thin Lizzy - informatie, agendas, shows, nieuws


Thin Lizzy lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap