theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > groepen

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden

n 2005 vond bij het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) een ingrijpende bezuiniging plaats. De drie bestaande klassieke orkesten Radio Filharmonisch Orkest Holland, Radio Kamerorkest en het Nederlands Radio Symfonie Orkest werden samengevoegd tot één klassiek orkestapparaat dat voortaan opereert onder de namen Radio Filharmonisch Orkest en Radio Kamer Filharmonie. Chef-dirigent van het geheel is Jaap van Zweden.
Het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) heeft gedurende zijn lange bestaansgeschiedenis een prominente plaats in het Nederlandse muzieklandschap ingenomen.
In 1945 werd het Radio Filharmonisch Orkest opgericht door dirigent Albert van Raalte en heeft vervolgens onder artistieke leiding gestaan van Paul van Kempen, Bernard Haitink, Jean Fournet, Willem van Otterloo, Hans Vonk en Sergiu Comissiona, die ieder op eigen wijze hebben bijgedragen aan de vorming van het orkest. Het Radio Filharmonisch Orkest heeft in de loop der jaren gespeeld onder grote dirigenten als Kirill Kondrashin, Antal Dorati, Riccardo Muti, Kurt Masur, Mariss Jansons, Michael Tilson Thomas, Gennadi Rozhdestvensky, Peter Eötvös, Vladimir Ashkenazy, Leonard Slatkin en Valery Gergiev.

In 1989 brak voor het Radio Filharmonisch Orkest een nieuw tijdperk aan met de komst van de internationaal gelauwerde dirigent Edo de Waart. In december 2004 nam Edo de Waart, na een vruchtbare en langdurige verbintenis, afscheid van het orkest en ontving hij de titel ‘Eredirigent’. De Waart zal de komende seizoenen als gastdirigent bij het RFO terugkeren.

Naast de vele spraakmakende symfonische projecten zijn het ook concertante opera-uitvoeringen, zoals Henze’s The Bassarids o.l.v. Markus Stenz (2001/2002) en Strauss’ Ariadne auf Naxos o.l.v. Edo de Waart (2003/2004), die het orkest aan het front van het Nederlandse muziekleven plaatsen. Datzelfde geldt voor de jaarlijkse operaproducties, die het Radio Filharmonisch Orkest traditiegetrouw voor DNO verzorgt. Na Berlioz’ Les Troyens (2003) en R. Strauss Der Rosenkavalier (2004) zal dit seizoen Janácek’s Het sluwe Vosje onder leiding van Ingo Metzmacher worden uitgevoerd.

Ook in het seizoen 2005 – 2006 is het RFO weer ruimschoots te beluisteren in de series van de ZaterdagMatinee. Naast concertante uitvoeringen van Verdi’s Falstaff en Massenet’s Don Quichotte, tekent het orkest voor diverse Nederlandse Premières van werken van componisten als Berio, Takemitsu, Birtwistle, Adams en Turnage.

Met de door RCA uitgebrachte cd-boxen Gustav Mahler - The Symphonies (opnieuw verschenen bij Cobra Records in 2004) en Richard Wagner - An Orchestral Adventure gooiden Edo de Waart en het RFO hoge ogen op de internationale platenmarkt. Onder Jean Fournet werd een belangrijk deel van de veelkleurige Franse orkestliteratuur gedocumenteerd in een serie cd's voor het Japanse label DENON. Bij Nimbus Records verscheen de wereldpremière van Madonna of Winter & Spring en Percussion Concerto van Jonathan Harvey o.l.v Peter Eötvös. Deze cd werd in 2000 door Gramophone uitgeroepen tot ‘Critics Choice of the Year’. Bij Deutsche Grammophon Gesellschaft (DGG) verscheen in het voorjaar van 2003 de eerste DVD van het RFO onder leiding van Edo de Waart met een live-opname van een concert in het Concertgebouw in Amsterdam met de bas-bariton Bryn Terfel. Het Radio Filharmonisch Orkest heeft recentelijk het compleet symfonisch werk van Sergei Rachmaninoff onder leiding van Edo de Waart opgenomen voor het Japanse label Octavia/Exton. Bij deze opnamen werd gebruik gemaakt van de laatste Super Audio technologie en het project zal leiden tot de eerste complete cyclus van Rachmaninoff's werken voor orkest op Super Audio.
Tevens werkt het orkest momenteel aan een omvangrijk Shostakovich-project voor het Zweedse label BIS.Probeer ook de actZoeker
Shows van Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden


Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden - informatie, agendas, shows, nieuws


Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornDisney's The Lion KingBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
• Soulfly
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap