theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > groepen

Mark Lanegan

Meteen werd de titel als een onheilspellend dreigement opgenomen. Mark Lanegan staat immers gegrift in het collectieve rockliefhebbersgeheugen als die rijzige figuur van The Screaming Trees, die enkele jaren geleden door Queens of the Stone Age werd meegebracht naar Pukkelpop. Geheel Kiewit deinsde achteruit bij de aanblik van deze reusachtige special guest. Om nog geen minuut later vrolijk richting podium te beuken, en de security te demonstreren wat het nut is van dranghekkens.

Bij het beluisteren van Here Comes That Weird Chill is dat soort barricade echter geen noodzaak: wild enthousiast zijn we niet, en die interpretatie van de titel als dreigement blijkt eveneens onjuist. De hoesfoto — een duistere close-up van Lanegans norse gelaat — heeft nochtans als bedoeling spontane paniekaanvallen en hyperventilatie ten gevolge van een grote angst teweeg te brengen, hoewel dat ook maar een vaag vermoeden van onzentwege is. Zelfs dat satanslachje aan het begin van de plaat; het werkt volstrekt niet.

De foto doet denken aan de verwrongen karakterkop van een ander nors heerschap — Tom Waits — en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Maar toen in de intro van "Lexington Slow Down" alleen piano en bromstem te horen vielen, moest er even in de ogen gewreven en de arm geknepen worden. Als dat alles was. Even verderop in het nummer wordt een gospelkoor tewerkgesteld. Op zich geen groot nieuws, maar meer pit ware welgekomen geweest. In de plaats krijgen we "On the steps of the Cathedral" , een kortstondige poging tot Somnabuliaanse demonenrock, en ook Wish You Well dobbert rond op een monotone cadans.

Nochtans heeft Lanegan geen moeite gespaard om interessante helpende handen in te schakelen, en twee daarvan zijn Josh Homme en Nick Oliveri. Uit QOTSA stappen met de verklaring dat je wat meer aandacht aan "je eigen groep" wil besteden, terwijl die eigen groep een dekmantel is voor jou en enkele leden van de band waaruit je net bent opgestapt: begrijpe wie begrijpe kan.

"Here Comes That Weird Chill" heeft enkele spaarzame hoogtepunten, waaronder de single —articuleert u rustig mee — "Methamphetamine Blues" en "Message to Mine". Op beide nummers speelt Millionaire-toetsenman Aldo Struyf mee. Een grote eer, bent u geneigd te denken, maar dan hebt u nog niet gezien dat hij als Aldo Schuyf in het boekje genoteerd staat. Ondanks die paar fijne momenten slaagt Mark Lanegan er niet in ons de hele plaat te boeien, zelfs al duurt die nog maar een halfuur. Wat ons betreft mag die weird chill de volgende keer geruisloos ons huisje voorbijgaan.

Laurie FranssensProbeer ook de actZoeker
Shows van Mark Lanegan


Mark Lanegan - informatie, agendas, shows, nieuws


Mark Lanegan lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornDisney's The Lion KingBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap