theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?
wat
  cultuur
  doen
  expositie
  familie
  piano
  spannend
 uitgaan
    coffeeshops
    dance
    dansen
    drinken
    eten
    festivals
    film
    gay
    karaoke
    kroegsport
    live muziek
    loungen
    singles
    spacen
    stand-up
  verwennen
  wegwezen
  welzijn

waar
wanneer

nieuws
interviews

hot events
hot locaties
hot acts
• personen, groepen, artefacts
hot cities
genres
zoeken
mijn instellingen


service
Zoek!

Leve Larbi

(Modern ballet)
cultuur>dans & uitgaan>dance & uitgaan>dansen
'Leve Larbi' van Introdans draait om het werk van de wereldberoemde Vlaams-Marrokaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Onlangs werd hij door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Tanz voor de derde keer uitgeroepen tot ‘Choreograaf van het jaar.

Introdans is er dan ook bijzonder trots op dat het als enig Nederlands gezelschap Cherkaoui’s choreografieën mag uitvoeren.

In ‘Leve Larbipresenteert het gezelschap drie van deze werken, waaronder het voor Nederland nieuwe ‘Pure’. Het programma past perfect in het voornemen van artistiek directeur Roel Voorintholt om in de komende jaren vaker één vooraanstaande choreograaf centraal te stellen.


Tijdens het Nederlands Balletgala van Dansersfonds '79 mocht Verine Bouwman (danseres Introdans) de jaarlijkse 'Prijs van Verdienste' in ontvangst nemen.

De jury zegt over haar:
“Haar danstechnische kwaliteiten gebruikt ze intelligent, efficiënt en met een uitstekend gevoel voor persoonlijke nuancering en dat maakt haar theatrale presentatie altijd overtuigend, integer en zonder overbodig uiterlijk vertoon.”
Het wordt een voorstelling zoals u van Introdans gewend bent, met spectaculaire dans die u de adem zal benemen!

Loin
Cherkaoui’s bewegingsidioom is bijzonder uitdagend en voert de dansers naar de toppen van hun kunnen. Iets wat zeker geldt voor het eerste werk in dit programma: Loin. De Vlaams-Marokkaanse choreograaf maakte het in 2005 voor het Grand Théâtre de Genève en Introdans is het eerste andere gezelschap dat toestemming heeft gekregen om deze choreografie te dansen. Loin gaat over afstand, afstand tussen individuen, landen en culturen, maar ook over wat ons mensen bindt. Tegen de achtergrond van een monumentale Marokkaanse muur creëert Cherkaoui een meditatieve sfeer, waarbij zijn vloeiende, organische danstaal en de voor hem zo kenmerkende duizelingwekkend snelle armbewegingen resulteren in een hallucinerende choreografie.

Orbo Novo
Orbo Novo staat sinds 2015 op het repertoire van Introdans. Cherkaoui liet zich voor dit ballet inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad New York bij hem opriep en door zijn confrontatie met de ‘Nieuwe Wereld(Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie. Ook verwijst de choreografie naar de gemeenschappelijke achtergrond en voorouders van Europeanen en Amerikanen. Tegen een prachtig, steeds veranderend decor schetst Larbi in vloeiende, adembenemende dansscènes een sfeer van hoop en nieuwe vooruitzichten, maar, mede ingegeven door de muziek van Szymon Brzóska, ook van melancholie en verlangen naar wat geweest is.

Pure - Introdans première
Binnen het oeuvre van Cherkaoui neemt het duet een prominente plaats in. In LEVE LARBI presenteert Introdans Cherkaoui’s Pure, een lyrisch, virtuoos duet, vol bijzondere lifts, dat handelt over de thema’s zuiverheid en reiniging. In de choreografie beschildert de vrouw zichzelf met Japanse tekens, die door de man vervolgens telkens worden uitgewist. Het is alsof hij de sporen wil corrigeren die het leven op haar hebben achtergelaten, of haar wonden wil helen. Maar ondanks al zijn tederheid kan hij het proces niet keren.

Bijzonder:
Sidi Larbi Cherkaoui is internationaal een van de meest toonaangevende hedendaagse choreografen. Cherkaoui, artistiek directeur van zowel Ballet Vlaanderen als van zijn eigen gezelschap Eastman, heeft tal van onderscheidingen op zijn naam staan. Onlangs nog werd hij door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Tanz voor de derde keer uitgeroepen tot ‘Choreograaf van het Jaar’. Introdans is er dan ook bijzonder trots op dat het op dit moment als enig Nederlands gezelschap diverse choreografieën van Cherkaoui mag uitvoeren. In LEVE LARBI presenteert het gezelschap drie van deze werken. Het programma gaat op 15 februari 2019 in première en reist vervolgens door Nederland tot 23 mei 2019.

metIntrodans
wwwBezoek website Leve Larbi
Zie Leve Larbi in actieIntrodans danst Leve Larbi
Introdans danst Leve Larbi
Foto: © 2019 Hans Withoos

wnnr

Agenda van Leve Larbi

 toekomst  geweest 

Zie 'geweest'

Leve Larbi - informatie, agendas, shows, nieuws


Leve Larbi lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlGelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelClannadHeerlijcke MarktPoster De Verleiders Female met Susan Visser, Jelka van Houten, Stephanie Louwrier, Eva Marie de Waal en Gusta Geleijnse

• Clannad

• Goeroes

• PAK'M  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2019 theAgenda.nl/HyperLeap