theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Korenmolen bekijken: De Haas

doen>molens
Bouwjaar: 1772
Type: ronde stenen stellingmolen
Functie: korenmolen
Inrichting: 2 koppel maalstenen

De stellingkorenmolen in Benthuizen werd in 1772 door Willem Overgaauw gebouwd. Deze Willem Overgaauw was tevens de eerste molenaar op deze molen en zodoende maakte de molen op 18 juli 1772 dan ook z'n eerste omwentelingen.
Het was toendertijd niet ongebruikelijk om een molen een dierennaam te geven, waarschijnlijk werd dit ook gedaan om een bepaald kenmerk van de betreffende molen te benadrukken. In Benthuizen kreeg de molen de naam "De Haas" en deze naam is een kenmerk van snelheid.

Na Willem Overgaauw zijn er nog vele molenaars op molen "De Haas" geweest.
In 1886 werd lzaäk Koole molenaar op de molen. Hij was het ook die de molen in die jaren een grondige opknapbeurt heeft gegeven. De molen werd o.a. weer rechtgezet, nadat de fa. Gräper ontdekt had dat de funderingen verrot waren, bij deze werkzaamheden heeft de molen zelfs één nacht op drie vijzels gestaan!
Jacob G. Koole, de zoon van lzaäk, was de laatste echte molenaar op de molen, omdat het molenaarsbestaan niet meer rendabel was verkocht hij in 1924 de molen aan de Coöperatieve Maal- en Dorschvereeniging "De Tijdgeest".

De coöperatie ging al snel over op het elektrisch malen van haar maalgoed (dit echter wel op een maalstoel in de molen), dit hield in dat het pleit beslecht was voor de windkorenmolen "De Haas".

Ondanks het feit dat het toenmalige Gemeentebestuur van Benthuizen een actie voor het behoud van de molen heeft gevoerd kon de molen niet in zijn oorspronkelijke staat behouden blijven. Op 6 juni 1932 werden de beide roeden verwijderd
en werd de stelling gesloopt. De roeden zijn nog gebruikt in de molens van Scherpenisse en Sint Maartensdijk (beide in Zeeland). Wat overbleef was een molenromp.

De coöperatie werd in 1938 opgeheven, waarna de bedrijfsleider, de heer A.A. Bakker, het maalbedrijf voortzette. In 1956 werd hij opgevolgd door zijn zonen, deze hebben het maalbedrijf echter kort daarna opgeheven. Het was voor hen niet meer rendabel om de grote veranderingen in het maal- en mengvoederbedrijf te volgen.

Na 1956 is meermalen tot een sloopplan van de romp gekomen. In 1974 kwam deze gedachte ook weer op toen een actie onder de Benthuizer bevolking om de molen te restaureren mistukte.
Deze actie had echter wel tot gevolg dat het Gemeentebestuur van Benthuizen de haveloze molenromp op de monumentenlijst plaatste, van sloop kon daardoor geen sprake meer zijn.

In 1982 werd de actie van 1974, om tot restauratie van de molen te komen, opnieuw aangezwengeld, en nu met enorm succes!

In 1983 werd de restauratie gegund aan de plaatselijke aannemer van Noort' en op 6 juni 1983, exact 51 jaar na de onttakeling, werd door mevr. I. Günther, gedeputeerde bij de Provincie Zuid-Holland, het startsein gegeven voor de restauratie van de molen.

Op 7 december 1985 was de restauratie zover gevorderd dat de molen voor het eerst, sinds 53 jaar, zijn wieken weer kon laten rondgaan.De prachtig gerestaureerde windkorenmolen "De Haas" was in eerste instantie eigendom van de Gemeente Benthuizen. Op 10 oktober 1986 werd de molen officieel overgedragen aan de Stichting Molen De Haas en deze is vanaf die datum verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de molen.

Al tijdens de restauratie van de molen waren een tiental Benthuizenaren in opleiding voor vrijwillig molenaar; dit resulteerde in de oprichting van de Vereniging Benthuizer Molenaars. Deze vereniging van molenaars (in opleiding) kreeg van zowel de Gemeente Benthuizen als later ook van de Stichting Molen De Haas de exclusieve draairechten op molen 'De Haas'.

Bij toerbeurt vervullen de molenaars van de Vereniging hun molenaarsdienst op de molen, op deze wijze is het mogeluk gebleken om de molen iedere zaterdag open te stellen voor het publiek.
Door de molenaars wordt er weer op ambachtelijke wijze graan gemalen, zowel consumptietarwe, alsook veevoedergraan (m.n. gerst en mais).


Openingstijden (locaties)

De Haas
Rijnwoude
wanneer
ma-zo  hele dag

meertips in RijnwoudeKorenmolen bekijken: De Haas - informatie, agendas, shows, nieuws


Korenmolen bekijken: De Haas lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nl


In de buurt van De Haas [buurtkaart]

Snackbar Marcel's Corner (Café, Café->Bar, Restaurant->Snackbar)
Pr Willem Alexanderpln 2
ongeveer 8 minuten lopen (420 meter)
Partycentrum De Tas (Café, Partycentrum)
de Dam 3
ongeveer 11 minuten lopen (490 meter)
Sportcafe de Hil (Café)
Verbreepark 17
ongeveer 17 minuten lopen (770 meter)
Galerie Laerken (Galerie)
Bent 2
ongeveer 44 minuten lopen (2030 meter)
Galerie en Beeldentuin Laerken (Galerie, Tuin)
Bent 2
ongeveer 44 minuten lopen (2030 meter)
Dorpshuis Hazerswoude (Cultureel centrum)
Pieter de Hooghstraat 3
ongeveer 64 minuten lopen (2940 meter)
Markt Hazerswoude-dorp (Markt)
Hazerswoude-dorp
ongeveer 68 minuten lopen (3150 meter)
Nieuw Leven (Molen)
Dorpsstraat 228
ongeveer 70 minuten lopen (3220 meter)

Gelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2023 theAgenda.nl/HyperLeap