theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Watermolen bekijken: Kooijwijkse Molen

doen>molens
Bouwjaar: 1866
Type: ronde stenen grondzeiler
Functie: watermolen
Inrichting: scheprad

De molen bemaalde samen met de Noordelijke Kooijwijkse molen, de polder Noordzijde. Deze laatste werd in 1925 vervangen door een motorgemaal.

Ter plaatse van de huidige molen stond voor 1866 een wipmolen die vanwege zijn slechte toestand werd afgebroken en vervangen door de ronde stenen grondzeiler.

Op 20 januari 1960 verkocht de polder Oud-Alblas de molen aan de gemeente Oud-Alblas voor één gulden. De verkoop vond plaats onder enkele voorwaarden. De belangrijkste hiervan waren dat de gemeente zich verplichtte de molen in bedrijfsklare staat te brengen en te houden, dat de polder het recht behield de molen mistens 75 uur per jaar te laten malen zonder hiervoor enige vergoeding aan de gemeente schuldig te zijn en dat aan de molenaar te allen tijde toegang tot de molen moest worden verleend om te malen of de zeilen te drogen. De polder zou als tegemoetkoming in de kosten van restauratie de eerste vier jaar jaarlijks f 250 bijdragen. In januari 1981 vonden ingrijpende herstellingen aan de molen plaats. Er werd onder andere een nieuw wiekenkruis aangebracht, het voorkeuvelens vernieuwd en het kruiwerk hersteld.

Op 23 september 1985 ging de gemeenteraad van Oud-Alblas akkoord met het voorstel van het gemeentebestuur de molen voor het symbolische bedrag van één gulden te verkopen aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). Tevens werd aan de nieuwe eigenaresse een krediet van f 15.000 toegezegd voor het herstellen van enige aan de molen geconstateerde gebreken.

Opvallend is dat de spanten en gordingen van de kap in profielijzer zijn uitgevoerd en mogelijk nog dateren van de bouw van de molen in 1866.


Openingstijden (locaties)

wanneer
ma-zo  hele dag

meertips in GraafstroomWatermolen bekijken: Kooijwijkse Molen - informatie, agendas, shows, nieuws


Watermolen bekijken: Kooijwijkse Molen lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nl


In de buurt van Kooijwijkse Molen [buurtkaart]

de Kat in de Wilg (Restaurant)
Peperstraat 28
ongeveer 12 minuten lopen (560 meter)
t Trefpunt (Partycentrum, Zalencentrum)
Koningin Wilhelminalaan 1
ongeveer 15 minuten lopen (700 meter)
Cafetaria Copper (Café, Café->Bar, Restaurant->Snackbar)
Dorpsstraat 58
ongeveer 17 minuten lopen (840 meter)
Markt Oud Alblas (Markt)
Oud Alblas
ongeveer 18 minuten lopen (840 meter)
De Krom (Café, Restaurant)
Oosteinde 6
ongeveer 40 minuten lopen (1890 meter)

Gelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelABBA Gold Europe - Christmas Special ShowZeer licht en luchtig interieurBrabants Historisch Informatie Centrum

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2023 theAgenda.nl/HyperLeap