theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?
wat
 cultuur
    andere
    architectuur
    blues
    cabaret
    concert
    dans
    debat
    design
    expo's
    fashion
    festivals
    filmfestivals
    historie
    jazz
    jeugd
    klassiek
    lezing
    literatuur
    musea
    musicals
    opera
    rondleiding
    symposium
    theater
    variete
  doen
  expositie
  familie
  piano
  spannend
  uitgaan
  verwennen
  wegwezen
  welzijn

waar
wanneer

nieuws
interviews

hot events
hot locaties
hot acts
• personen, groepen, artefacts
hot cities
genres
zoeken
mijn instellingen


service
Zoek!

Richard Avedon: Photographs 1946 – 2004

(foto expositie)
cultuur>expo's
Foam_Fotografiemuseum Amsterdam is opgenomen in het toerschema van de grote overzichtstentoonstelling ‘Avedon, Photographs 1946-2004’.

Dit retrospectief is samengesteld door het Louisiana Museum in Denemarken in nauwe samenwerking met The Avedon Foundation en zal wereldwijd slechts op zes plekken te zien zijn.

De tentoonstelling is in Foam te zien van 13 februari t/m 13 mei 2009 en toont meer dan 200 werken van Richard Avedon in chronologische volgorde, van zijn eerste foto’s gemaakt in Italië in 1946 tot zijn laatste portretten, gemaakt kort voor zijn dood in 2004.

Het is de eerste keer dat een dergelijk overzicht van zijn oeuvre in Nederland te zien is.

Binnen de geschiedenis van de fotografie is het oeuvre van Richard Avedon een mijlpaal in de ontwikkeling van mode- en portretfotografie. Zijn werk blijft zeer actueel gezien de grote invloed die hij vandaag de dag nog heeft op hedendaagse fotografen.

De tentoonstelling is niet alleen de weerslag van het leven van een belangrijke fotograaf, maar geeft tegelijkertijd een beeld van de Amerikaanse geschiedenis in de tweede helft van de 20e eeuw. Naast de belangrijkste kunstenaars, schrijvers en politici komt ook de gewone man aan bod.

In grote lijnen is de opzet van de tentoonstelling chronologisch waarbij de belangrijkste werken zijn geselecteerd uit een bepaalde periode, uit een groter project of uit een hoeveelheid werk waarbij Avedon zich richtte op een specifiek onderwerp of gebeurtenis.

De vroegste werken in de tentoonstelling zijn gemaakt kort na de Tweede Wereldoorlog toen Avedon in Rome en op Sicilië was. Dit werk is zelden eerder getoond. Na zijn beroemde modefoto’s uit het Parijs van de jaren vijftig komt de nadruk steeds meer te liggen op Avedon’s fascinatie voor het menselijk gezicht.

Zijn portretten van beroemde kunstenaars als "Charlie Chaplin", Louis Armstrong, "Marilyn Monroe", "Alberto Giacometti" en Marcel Duchamp beantwoorden nooit aan het gangbare beeld van dergelijke iconen. Vastgelegd tegen een witte achtergrond en aldus geïsoleerd van hun omgeving toont het Avedon’s subjectieve en vaak genadeloze visie op de persoon.

Gedurende de jaren zestig wordt Avedon’s werk meer sociaal betrokken en maakt hij veel portretten van activisten en studentenleiders. In het monumentale werk The Factory toont Avedon kunstenaar Andy Warhol en zijn entourage. In de tentoonstelling zijn maar liefst 56 werken opgenomen uit The Family, gemaakt in 1976 in opdracht van het tijdschrift Rolling Stone waarin Avedon de destijds machtigste mensen van de Verenigde Staten portretteerde.

Ook Avedon’s beroemde portretten van Samuel Beckett, Francis Bacon, William Burroughs, John Ford en Jean Renoir maken deel uit van de tentoonstelling. Na een uitgelezen selectie werken uit het project In the American West eindigt de tentoonstelling met werken die zijn gemaakt niet lang voor Avedon’s dood in 2004.

metRichard Avedon
wwwBezoek website Richard Avedon: Photographs 1946 – 2004wnnr

Agenda van Richard Avedon: Photographs 1946 – 2004

 toekomst  geweest 

Zie 'geweest'

Nieuws over Richard Avedon: Photographs 1946 – 2004

Recordaantal bezoekers Richard Avedon
11-05-2009 Inmiddels hebben ruim 75.000 bezoekers Richard Avedon - Photographs 1946-2004 bezocht. Daarmee is het de succesvolste fototentoonstelling van Nederland. Het werk van Avedon is nog te zien tot en met woensdag 13 mei 2009. ...lees meer
Tijdelijke sluiting Foam_Fotografiemuseum
13-01-2009 Foam_Fotografiemuseum Amsterdam sluit begin 2009 tijdelijk haar deuren in verband met het inrichten van het Richard Avedon retrospectief. Opnieuw stelt Museum Van Loon haar kamers gastvrij open voor een door Foam geïnitieerde tentoonstelling. ...lees meer

Richard Avedon: Photographs 1946 – 2004 - informatie, agendas, shows, nieuws


Richard Avedon: Photographs 1946 – 2004 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlGelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornWalking With DinosaursBrabants Historisch Informatie Centrum

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2019 theAgenda.nl/HyperLeap