theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?
wat
 cultuur
    andere
    architectuur
    blues
    cabaret
    concert
    dans
    debat
    design
    expo's
    fashion
    festivals
    filmfestivals
    historie
    jazz
    jeugd
    klassiek
    lezing
    literatuur
    musea
    musicals
    opera
    rondleiding
    symposium
    theater
    variete
  doen
  expositie
  familie
  piano
  spannend
  uitgaan
  verwennen
  wegwezen
  welzijn

waar
wanneer

nieuws
interviews

hot events
hot locaties
hot acts
• personen, groepen, artefacts
hot cities
genres
zoeken
mijn instellingen


service
Zoek!

Cy Twombly - Photographs 1951-2007

(foto expositie)
cultuur>expo's
Dit najaar toont Huis Marseille het fotowerk van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly. Het is alweer een paar decennia geleden dat Twombly’s werk in Nederland werd geëxposeerd.

Cy Twombly is inmiddels uitgegroeid tot de éminence grise van de schilderkunst. Dit jaar wordt hij naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag met verschillende tentoonstellingen geëerd.

Er is onder andere in de Tate Modern in Londen een groot retrospectief van zijn schilderijen en beelden te zien (Cycles and Seasons).

De kunstenaar Twombly is gevormd in de traditie van het Amerikaanse abstract expressionisme. Tot de grondleggers hiervan behoorde de Nederlands/Amerikaanse schilder Willem de Kooning. Met zijn tijdgenoten Jasper Johns en Robert Rauschenberg heeft ook Cy Twombly zijn stempel gedrukt op het abstract expressionisme van de tweede generatie.

Daarnaast zijn er ook invloeden uit Europese kunsttradities zichtbaar; zoals de l’art brut, met onder andere Jean Dubuffet en Alberto Giacometti, en de écriture automatique van het Surrealisme. In die zin verenigt Twombly kunsttradities uit verschillende continenten.

Ook als fotograaf kijkt Cy Twombly als een schilder. Hij tast zijn onderwerpen stillevens, bloemen, interieurs, zijn eigen schilderijen en sculpturen, strand en zeegezichten veeleer met zijn blik af, dan dat hij ze op de best mogelijke manier wil vatten, zoals fotografen dat geneigd zijn te doen.

Zijn keuze voor het medium polaroid sluit perfect aan bij die benadering. Het levert hem niet alleen de meest primitieve maar ook de meest expressieve vormen van kleurenfotografie op. Opvallend is dat de foto’s uit de jaren vijftig (overwegend zwart-wit) aanknopen bij de in Amerika zo sterk ontwikkelde picturale traditie.

Wanneer hij echter rond 1990 met de dry prints begint een gespecialiseerde versie van de kleurenkopie, met dikke pigmentlagen brengt dit het maken van en denken over foto’s in een stroomversnelling. Dat is het ook het momentum waarop hij besluit om zijn ca. 400 foto’s naar buiten te brengen. Deze dry prints zijn nu voor het eerst in Nederland te zien.

De tentoonstelling Cy Twombly - Photographs 1951-2007 bevat 150 dryprints, het is daarmee de meest consistente tentoonstelling van Cy Twombly’s fotografische werk tot nu toe.

metCy Twombly
wwwBezoek website Cy Twombly - Photographs 1951-2007wnnr

Agenda van Cy Twombly - Photographs 1951-2007

 toekomst  geweest 

Zie 'geweest'

Cy Twombly - Photographs 1951-2007 - informatie, agendas, shows, nieuws


Cy Twombly - Photographs 1951-2007 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlGelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornWalking With DinosaursBrabants Historisch Informatie Centrum

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2019 theAgenda.nl/HyperLeap