theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Olympische Spelen

(Sportevenement)
cultuur>andere
De Olympische Spelen zijn de grootste internationale sportmanifestaties ter wereld. Om de vier jaar worden er winter- en zomerspelen gehouden.

De oorspronkelijke Olympische Spelen werden ter ere van de griekse goden gehouden in het oude Athene. Sinds 776 v.C. zijn de namen van de overwinnaars opgetekend en dit jaar geldt nog steeds als het begin van de Olympiaden. Het doel van de oude Olympische Spelen was om jonge mannen hun fysieke kwaliteiten te laten tonen en om de relatie tussen de verschillende Griekse steden te bevorderen. In 393 werden de Spelen door christelijke machthebbers als heidens feest verboden.

In 1896 werden de huidige Olympische Spelen ingevoerd door Baron Pierre de Coubertin. Hij wilde zich inzeten voor een harmonieuze lichamelijke en geestelijke opvoeding van de jeugd en de versterking van de vriendschapsbanden tussen landen en volkeren.

De Olympische spelen staan bol van tradities. Het symbool van de Spelen bestaat uit vijf geschakelde ringen van verschillende kleur op een witte achtergrond. De zes kleuren wit, rood, blauw, groen, geel en zwart werden gekozen omdat de vlag van elk land in de wereld minstens één van deze kleuren bevat. De vlag werd bij de zomerspelen van 1920 in Antwerpen voor het eerst gevoerd. De officiële slogan van de olympische beweging is "citius, altius, fortius" ("sneller, hoger, sterker"). Enkele ,aanden voor het begin van de Spelen wordt in de Griekse stad Olympia de Olympische toorts ontstoken en in estafette naar de bestemming gebracht.

Bekende Nederlandse Olympische kampioenen zijn Fanny Blankers-Koen, Bart Brentjens, Inge de Bruijn, Sjoukje Dijkstra, Jeroen Dubbeldam, Anton Geesink, Yvonne van Gennip, Anky van Grunsven, Pieter van den Hoogenband, Mark Huizinga, Bob de Jong, Bep van Klaveren, Ada Kok, Rie Mastenbroek, Leontien van Moorsel, Ids Postma, Gianni Romme, Ard Schenk, Marianne Timmer, Jochem Uytdehaage, Gerard van Velde, Bart Veldkamp, Ireen Wüst en Joop Zoetemelk.

De Olympische Zomerspelen vonden in 2000 plaats in Sydney en in 2004 in Athene. De spelen van 2008 zullen plaatsvinden in Peking en die van 2012 in Londen.

De Olympische Winterspelen vonden in 1998 plaats in Nagano, in 2002 in Salt Lake City en in 2006 in Turijn. De Winterspelen van 2010 zullen plaatsvinden in Vancouver, Canada.

wwwBezoek website Olympische Spelen
Nieuws over Olympische Spelen

Olympisch vuur op Mount Everest
03-01-2007 Tijdens de traditionele tocht van het Olympisch vuur over de wereld willen de Chinezen proberen de vlam naar het hoogste punt ter wereld te brengen. ...lees meer

Olympische Spelen - informatie, agendas, shows, nieuws


Olympische Spelen lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlGelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap