theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?
wat
 cultuur
    andere
    architectuur
    blues
    cabaret
    concert
    dans
    debat
    design
    expo's
    fashion
    festivals
    filmfestivals
    historie
    jazz
    jeugd
    klassiek
    lezing
    literatuur
    musea
    musicals
    opera
    rondleiding
    symposium
    theater
    variete
  doen
  expositie
  familie
  piano
  spannend
  uitgaan
  verwennen
  wegwezen
  welzijn

waar
wanneer

nieuws
interviews

hot events
hot locaties
hot acts
• personen, groepen, artefacts
hot cities
genres
zoeken
mijn instellingen

service
Zoek!

After Christmas Concert

(concert)
cultuur>klassiek
Concerto Rotterdam geeft op 30 december een prachtig "After Christmas" concert in de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. Op het programma: Corelli Kerstconcert, J.S. Bach Brandenburgs Concert no. 4, Concert voor klavecimbel en strijkorkest in f, Brandenburgs Concert no. 5.

Artistieke leiding: Igor Gruppman (tevens concertmeester RPhO). Solisten: Igor Gruppman & Charlotte Potgieter, viool; Juliette Hurel & Benoït Fromanger, fluit; Siebe Henstra, klavecimbel.

Arcangelo Corelli (1653-1713) was een van de grote meesters van de muzikale barok en componeerde, in tegenstelling tot de meesten van zijn tijdgenoten, uitsluitend instrumentale muziek.

Concerto grosso is een instrumentale muziekvorm, ontstaan tijdens de barok. Karakteristiek ervoor is het samenspel, zowel tegenspel als afwisselend spel, van een kleine groep solo-instrumenten (concertino) en het eigenlijke concerto grosso, een strijkensemble (tutti of ripieno). Het genre ontstond eind 17de eeuw in Italië; de concerti grossi van de generatie van Corelli waren contrapuntisch en van een waardige expressie. Zij bestonden uit vier tot zes afwisselend langzame en snelle delen, de concertini meestal uit twee violen en basso continuo. Het concert nummer 8 in g, dat werd geschreven ter gelegenheid van kerstavond, wordt ook wel het Kerstconcert genoemd. In deze werken werd de vorm ontwikkeld die later zou worden gebruikt door o.a. Bach in de Brandenburgse concerten.

De beroemde Brandenburgse Concerten van J.S. Bach (1685-1750) zijn voor een groot deel te danken aan zijn kennismaking met de muziek van Corelli en Vivaldi. Dat gebeurde in de tijd dat Bach in Weimar werkte (1708-1717) als hoforganist en Kammermusicus en concertmeester aan het hof van hertog Wilhelm Ernst von Sachsen-Weimar. Een neef van de hertog, prins Johann Ernst die in Utrecht studeerde, had in Amsterdam namelijk een stapel concerten van Vivaldi gekocht en ontketende daarmee een nieuwe muziekmode in Weimar.

Bachs zes Brandenburgse Concerten zijn op hun beurt ook weer revolutionair, qua virtuositeit en bezetting. Bijzonder aan de Brandenburgse concerten is dat ze niet bedoeld zijn voor een enkel solo-instrument, maar voor verschillende combinaties van strijk- en blaasinstrumenten. Zo vindt in het spectaculaire vijfde concert een wedijver plaats tussen een begeleidende groep strijkers en drie solo-instrumenten, namelijk klavecimbel, fluit en viool. Dit is het eerste concert uit de geschiedenis waarin het klavecimbel zich losmaakt uit zijn begeleidende rol en een virtuoze solorol op zich neemt. Eigenlijk speelt het instrument hier zelfs de hoofdrol, getuige de enorme solocadens in het eerste deel van maar liefst 63 maten. Bach heeft hier de klank- en speelmogelijkheden van het klavecimbel dermate uitgebuit dat het een absoluut hoogtepunt uit de klavecimbelliteratuur is geworden.

metConcerto RotterdamIgor Gruppman
wwwBezoek website After Christmas Concert
tel+31-6-21265343wnnr

Agenda van After Christmas Concert

 toekomst  geweest 

Zie 'geweest'

Nieuws over After Christmas Concert

Oud & Nieuw 2006 - 2007
21-11-2006 Happy New Year, Gelukkig Nieuwjaar, Shubho Nobobosho, Xin Nian Kuai Le, Sretna Nova Godina, Hapi Ni E Ie, Hyvää Uutta Vuotta, Bon Année, Glückliches Neues Jahr, Nutan Varsha Bhib Nandan, Shana Tova, Naya Saal Mubaarak, Felice Nuovo Anno, Akemashite Omedetou Gozaimasu, Mwaka Mweru, Sehe Bokmanee Bateuseyo, Kulika Omuwaka, Mwaka o Mwero, Feliz Novo Ano, Makorokoto Ne Gore Dzua, Feliz Año Nuevo, Nakutakia Heri Ya Mwaka Mpya, Ngikufisela Unyaka Omusha Omuhle, Šťastný Nový Rok, C HoвьIм Гodoм, Cpeнa Hoвд Toдинa. ...lees meer
Kerst 2006
20-11-2006 De donkere dagen voor Kerst zijn weer aangebroken. Heb jij dit jaar ook geen zin in de zoveelste saaie kerst, dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij zetten namelijk alle leuke kerstactiviteiten voor jou op een rijtje! Of het nu een musical of een restaurantje is, bij ons vind je het. ...lees meer

After Christmas Concert - informatie, agendas, shows, nieuws


After Christmas Concert lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlGelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap