theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Carnaval 2006-2007

(Carnaval)
cultuur>andere & familie>overige
Carnaval is van oorsprong een eetfestijn, het was de laatste mogelijkheid om jezelf te buiten te gaan voor het katholieke vasten begon. Het katholieke vasten is een periode van 40 dagen waarin men zich beperkt tot het noodzakelijke. Het moet de mens herinneren aan de 40 dagen die Jezus in de woestijn doorbracht, daarnaast is het ook een periode voor persoonlijke verdieping.
Body Waarschijnlijk is het carnavalsfeest echter ouder dan de christelijke traditie. Het heidense feest wat al bestond was hardnekkig en in de Middeleeuwen kon men deze festiviteiten niet tegenhouden. In plaats van onderdrukking gaf de kerk het feest een religieuze betekenis, vanaf dat moment was het feest een laatste uitspatting voor de 40 dagen tijd. De naam carnaval is hier dan ook waarschijnlijk een afgeleidde van. In de vastentijd onthoudt men zich van vlees, vertaald in het Latijn "carne vale", vaarwel aan het vlees. Er is nog een andere visie op de naam carnaval, ook een afgeleidde van het Latijn, namelijk "carrus navalis", een scheepswagen. Deze afgeleidde komt voort uit de heidense traditie om met een rijdend schip door de straten te trekken. Deze schepen, of boerenkarren, waren bont versierd en narren danste erop en er omheen. Ook de Romeinen vierden al een vorm van heidens carnaval, het feest van de saturnalia dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink en eetgelagen, een soort prins carnaval, vermommingen en optochten door de straten. Het 'heidense' carnaval werd in heel Europa gevierd. Bijvoorbeeld in Rusland is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen omtrent gewenst gedrag worden opgeschort.

Het huidige carnaval strekt zich uit over meerdere dagen, het begint op de donderdag in de week voor aswoensdag en eindigt op aswoensdag zelf. We spreken hier over het echte feest carnaval, het carnavalsseizoen waarin alle voorbereidingen getroffen worden start op 11 november om 11.11 uur. Het getal 11 staat symbool voor gekheid, dwazen en narren. Gelukkig vallen er in het moderne carnaval geen doden meer, zoals nogal eens gebeurden in het middeleeuwse carnaval. In de middeleeuwen was de vermomming een manier om jezelf volledig te buiten te gaan zonder dat iemand je herkende, tegenwoordig zijn de uitdossingen veel uitbundiger van karakter en zijn veel meer bedoeld om jezelf en andere een spiegel voor te houden.
Het carnavalsfeest wordt in Nederland vooral ten zuiden van de grote rivieren (Maas, Waal en Rijn) gevierd. Verder wordt het in Twente gevierd. In Noord-Brabant viert men het Bourgondische carnaval, in Limburg het Rijnlandse carnaval, naar Duits model.

De meeste Brabantse steden en dorpen hebben tijdens de carnavalstijd een alternatieve naam (bijv. 's-Hertogenbosch wordt Oeteldonk, Breda wordt Kielegat,Bergen op Zoom wordt Krabbegat en Schaijk wordt Moesland). In Limburg blijven de steden en dorpen gewoon hun eigen naam houden.
Er worden optochten gehouden met praalwagens, georganiseerd en gemaakt door de carnavalsverenigingen, soms met een bepaald thema. Ook zijn er feesten in de plaatselijke horeca-gelegenheden zoals café's, kroegen en vereningsgebouwen, waar het bier dan (soms) rijkelijk vloeit en waar wordt gedanst (gehost) op muziek die speciaal voor dit doel is geschreven, de carnavalskrakers.

Carnaval 2006-2007 - informatie, agendas, shows, nieuws


Carnaval 2006-2007 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlGelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap