De exotische, geurige en pikante Indiase kruiden zijn in de loop der eeuwen met enthousiasme door verschillende westerse volkeren (Grieken, Romeinen, Portugezen, om er maar een paar te noemen), geselecteerd en staan hier nu tot de beschikking voor culinaire hoogstandjes. Deze kruiden vormen de basis van de Indiase keuken.
Veel van de gerechten worden klaargemaakt in een “Tandoor”, een kleioven in de vorm van een vat met open ovenkant en verhit op houtskool. Men kan brood bakken in een tandoor maar evengoed kan men er lamsvlees of kip in roosteren.
Tandoori gerechten worden gemarineerd in yoghurt waaraan de juiste kruiden en specerijen zijn toegevoegd en vervolgens word de vlees gaargemaakt in de tandoor. De tandoor wordt zeer heet gehouden door brandende houtskool en de hitte die zo ontstaat vormt het garingproces, dit proces houdt alle geuren van de ingredienten vast en de geur van de smeulende houtskool die doordringt in de wanden van oven voegt daar een heel speciaal aroma aan toe.