theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?
wat
 cultuur
    andere
    architectuur
    blues
    cabaret
    concert
    dans
    debat
    design
    expo's
    fashion
    festivals
    filmfestivals
    historie
    jazz
    jeugd
    klassiek
    lezing
    literatuur
    musea
    musicals
    opera
    rondleiding
    symposium
    theater
    variete
  doen
  expositie
  familie
  piano
  spannend
  uitgaan
  verwennen
  wegwezen
  welzijn

waar
wanneer

nieuws
interviews

hot events
hot locaties
hot acts
• personen, groepen, artefacts
hot cities
genres
zoeken
mijn instellingen


service
Zoek!

Mephisto

(Toneel)
cultuur>theater
Derek de Lint en Huub stapel spelen in 2006 in de klassieker 'Mephisto' van Klaus Mann. Manns omstreden roman gaat over de zucht naar roem en het knagend geweten. Het verhaal is opnieuw bewerkt voor het toneel door Paul Binnerts.

'Mephisto' beschrijft de carrière van de bijzondere theaterpersoonlijkheid Hendrik Höfgen. In het stuk viert de acteur rond 1930 enorme triomfen met zijn vertolking van 'Mephisto', de duivel in Goethes 'Faust'.

Tegen de achtergrond van de opkomst van Hitlers Derde Rijk brengen Höfgens zucht naar roem en macht, zijn ijdelheid én zijn talent hem naar steeds grotere hoogten. Maar als Hitler in 1933 de macht overneemt, staat Höfgen, zoals velen van zijn Joodse vrienden, voor een zware keuze: blijven of ballingschap.

Hij blijft en wordt één van de velen die stilzwijgend toekijken en het op een akkoordje gooien met hun geweten. De nazi's blijken erg gecharmeerd van Höfgen en hij kan het aanbod niet weerstaan om directeur te worden van het Staatstheater in Berlijn, het meest toonaangevende theater in Duitsland. Hij weet immers dat weigering vervolging betekent.

Höfgen leidt steeds meer een leven vol tegenspraken en tenslotte kan hij het verschil tussen waan en werkelijkheid zlef nauwelijks meer onderscheiden.

Om schandaal te vermijden mocht Klaus Manns roman tot in de jaren zeventig niet in West-Duitsland worden verspreid. Hendrik Höfgens personage kwam namelijk zeer sterk overeen met Gustaf Gründgen, één van de grote Duitse acteurs en regisseurs in de jaren twintig, dertig, en in de jaren na de oorlog. In 1980 werd aan dit verbod een einde gemaakt door het enorme succes van de film 'Mephisto'.

Bewerking en regie: Paul Binnerts. Naar de gelijknamige roman van: Klaus Mann. Met: Reinier Bulder, Ella van Drumpt, Jara Lucieer, Derek de Lint, Sieger Sloot, Huub Stapel en Nelleke Zitman.

metDerek de LintHuub Stapel
prijs€22,00
wwwBezoek website Mephisto

prijzen: €22,00Derek de Lint
Derek de Lint
Foto: (c) Arjo Frank

wnnr

Agenda van Mephisto

 toekomst  geweest 

Zie 'geweest'

Mephisto - informatie, agendas, shows, nieuws


Mephisto lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlGelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelClannadHeerlijcke MarktJack Wouterse en Arjan Ederveen

• Clannad

• Zin
• GAS feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2019 theAgenda.nl/HyperLeap